Ocet jest to roztwór kwasu octowego, który może być produkowany syntetycznie lub otrzymywany w wyniku fermentacji octowej roztworu alkoholu etylowego lub wina. W produktach spożywczych kwas octowy oznaczany jest symbolem E260..
Ocet jabłkowy jest jednym z najstarszych, stosowanych w Babilonii, przez Rzymian, Greków, Felicjan. Właściwości octu jabłkowego doceniała równiez Kleopatra, która stosowała go jako kosmetyk.
Najbardziej cenny jest ocet jabłkowy wykonany domowym sposobem. Zawiera on żywe kultury bakterii i enzymy. Octy sklepowe pozbawione są niestety tych składników.
W skład octu jabłkowego wchodzą bardzo cenne biopierwiastki, dobrze przyswajalny potas, magnez, fosfor, siarka oraz witaminy z grupy A, B i E.
Działanie
Lecznicze działanie octu jabłkowego znane jest od dawna.
Spożywany w potrawach lub pity (może być rozcieńczony):
– Poprawia przemianę materii, pobudza wytwarzanie soków trawiennych i poprawia pracę jelit
– Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej przez co skutecznie walczy z otyłością brzuszną
– Oczyszcza nerki i układ moczowy
– Reguluje poziom cukru we krwi
– Wzmacnia naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w żyłach, poprawia krążenie – Działa antyalergicznie
– Spożywany na noc pomaga w bezsenności
– Warto go stosować jako konserwant do żywności.
Zewnętrznie stosowany:
– Łagodzi bóle reumatyczne
– Łagodzi dolegliwości skórne
– Dezynfekuje rany
– Hamuje rozwój bakterii E-coli
– Bardzo skutecznie działa w przypadku oparzeń – polać octem jabłkowym miejsce poparzone i zrobić okład – ból szybko mija
– Przywraca prawidłowe Ph skóry
– Doskonały dla włosów – do płukania po myciu.
Domowy ocet jabłkowy – przepis: 1 kg najlepiej kwaśnych jabłek kroimy w małe kawałeczki razem z gniazdami nasiennymi, wsypujemy do szklanego słoja i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą z dodatkiem cukru (1 litr wody i 100 g cukru). Przykrywamy gazą i ustawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 14 dni. Ocet przecedzamy i wlewamy do butelek.
Sposoby użycia
Wieczorem do szklanki przegotowanej wody dodać 1 łyżę miodu, dobrze wymieszać i pozostawić na noc. Rano dodać 1 łyżkę octu jabłkowego. Pić na czczo.
Do płukania włosów: Do 1/2 l wody wlać 2 łyżki octu. Zastosować przy ostatnim płukaniu włosów.
Maseczka na twarz: Utrzeć 1 żółtko na gładką masę, dodać 1 łyżkę octu jabłkowego i powoli dolewać oliwę z oliwek. Masa będzie powoli gęstnieć. Maseczkę nałożyć na twarz i dekolt na 15 min.