Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ocet jabłkowy

Ocet jest to roztwór kwasu octowego, który może być produkowany syntetycznie lub otrzymywany w wyniku fermentacji octowej roztworu alkoholu etylowego lub wina. W produktach spożywczych kwas octowy oznaczany jest symbolem E260..

Ocet jabłkowy jest jednym z najstarszych, stosowanych w Babilonii, przez Rzymian, Greków, Felicjan. Właściwości octu jabłkowego doceniała równiez Kleopatra, która stosowała go jako kosmetyk.
Najbardziej cenny jest ocet jabłkowy wykonany domowym sposobem. Zawiera on żywe kultury bakterii i enzymy. Octy sklepowe pozbawione są niestety tych składników.
W skład octu jabłkowego wchodzą bardzo cenne biopierwiastki, dobrze przyswajalny potas, magnez, fosfor, siarka oraz witaminy z grupy A, B i E.

Działanie

Lecznicze działanie octu jabłkowego znane jest od dawna.
Spożywany w potrawach lub pity (może być rozcieńczony):
– Poprawia przemianę materii, pobudza wytwarzanie soków trawiennych i poprawia pracę jelit
– Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej przez co skutecznie walczy z otyłością brzuszną
– Oczyszcza nerki i układ moczowy
– Reguluje poziom cukru we krwi
– Wzmacnia naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w żyłach, poprawia krążenie – Działa antyalergicznie
– Spożywany na noc pomaga w bezsenności
– Warto go stosować jako konserwant do żywności.

Zewnętrznie stosowany:
– Łagodzi bóle reumatyczne
– Łagodzi dolegliwości skórne
– Dezynfekuje rany
– Hamuje rozwój bakterii E-coli
– Bardzo skutecznie działa w przypadku oparzeń – polać octem jabłkowym miejsce poparzone i zrobić okład – ból szybko mija
– Przywraca prawidłowe Ph skóry
– Doskonały dla włosów – do płukania po myciu.

Domowy ocet jabłkowy – przepis: 1 kg najlepiej kwaśnych jabłek kroimy w małe kawałeczki razem z gniazdami nasiennymi, wsypujemy do szklanego słoja i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą z dodatkiem cukru (1 litr wody i 100 g cukru). Przykrywamy gazą i ustawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 14 dni. Ocet przecedzamy i wlewamy do butelek.

Sposoby użycia

Wieczorem do szklanki przegotowanej wody dodać 1 łyżę miodu, dobrze wymieszać i pozostawić na noc. Rano dodać 1 łyżkę octu jabłkowego. Pić na czczo.

Do płukania włosów: Do 1/2 l wody wlać 2 łyżki octu. Zastosować przy ostatnim płukaniu włosów.

Maseczka na twarz: Utrzeć 1 żółtko na gładką masę, dodać 1 łyżkę octu jabłkowego i powoli dolewać oliwę z oliwek. Masa będzie powoli gęstnieć. Maseczkę nałożyć na twarz i dekolt na 15 min.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments