Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Imbir lekarski (Zingiber officinale)

Imbir to ciepłolubna bylina, należąca od rodziny imbirowatych.

Pochodzi z południowej Azji, ale uprawiany jest również w Indonezji, Malezji, Brazylii i Australii. Stosowany jest jako bardzo wartościowa przyprawa nie tylko dlatego, że nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak ale również ze względu na cenne fitoskładniki lecznicze. Kłącze imbiru zawiera m.in. gingerol, olejki eteryczne, zingiberol, citreolbisabolen, kamfen. To właśnie one są wykorzystywane w produkcji preparatów leczniczych.

Działanie imbiru

Kłącze imbiru bardzo skutecznie likwiduje wiele dolegliwości.

  • działa przeciwbólowo
  • odtruwająco – likwiduje patogeny, które dostały się z pożywieniem do organizmu
  • bardzo skutecznie działa przeciwwymiotnie, co często wykorzystywane jest podczas chemioterapii
  • likwiduje stany zapalne w tkankach miękkich
  • likwiduje obrzęki, zmiany skórne
  • łagodzi objawy chorób układu pokarmowego – wzdęcia, zatrucia, zaburzenia trawienia, zaparcia, poprawia apetyt
  • likwiduje nieprzyjemne uczucie sytości po posiłku, zwłaszcza tłustej potrawy
  • hamuje rozwój bakterii, pasożytów, wirusów, pierwotniaków
  • leczy schorzenia układu kostnego
  • poprawia krążenie krwi
  • w przypadku przeziębienia działa napotnie, rozgrzewająco i wykrztuśnie
  • działa przeciwalergicznie
  • poprawia samopoczucie

Kiedy warto stosować preparaty z imbiru:

  • przy schorzeniach reumatycznych
  • chorobie pasożytniczej
  • schorzeniach układu pokarmowego, biegunkach, wzdęciach,
  • schorzeniach układu oddechowego, katarze, zapaleniu zatok
  • nerwobólach
  • wszelkich chorobach skórnych ( pleśniawki, cellulit, sucha skóra)
  • przy chorobie lokomocyjnej

Sposoby stosowania

Odwar imbirowy: 1 łyżkę drobniutko pokrojonego imbiru zalać szklanką wody i gotować 15 min na małym ogniu. Odstawić na 30 min, po czym odcedzić. Pić małymi łykami. Porcję należy zużyć w ciągu dnia. Odwar bardzo dobrze działa na ukad pokarmowy, przy zatruciach, wzdęciach. Rozcieńczony w stosunku 1:10 i podany kroplomierzem do nosa udrażnia jamę nosową oraz działa leczniczo na zatoki.

Nalewka imbirowa: zmielone maszynką kłącza zalać 60% alkoholem w stosunku 1:5 i macerować 10 dni. Przefiltrować. Przy schorzeniach układu pokarmowego zażywać 3 razy dziennie po 5 ml przed jedzeniem. W przypadku schorzeń reumatycznych, bólów mięśni, urazów ścięgien i nerwobóli nacierać obolałe miejsca. Dobrze działa również w przypadku przeziębienia i schorzeń układu oddechowego ( nacierać klatkę piersiową).

Spirytus imbirowy: Wysuszony imbir sproszkować i zalać spirytusem salicylowym w stosunku 1:5. Odstawić na 10 dni. Przecedzić przez gęsty filtr. Przy nerwobólach wcierać w obolałe miejsca. Nacierać obolałe mięśnie i stawy. Bardzo dobrze działa też przy bólu kręgosłupa. Poprawia krążenie (masaże zawsze w kierunku serca). Można również używać do pędzlowania owrzodzeń, opryszczek i pleśniawek.

Oliwa imbirowa: kłącze imbiru utrzeć na tarce i umieścić w szklanym słoiku. Zalać podgrzaną do 60°C oliwą z oliwek i dodać 10 kropli wit. E. Zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować. Stosować zewnętrznie do nacierania schorzałych miejsc i masaży. Oliwa likwiduje uczucie zziębniętych stóp. Dobrze działa też na porost włosów (wsmarować w skórę głowy 1 godzinę przed myciem)

Wewnętrznie można ją stosować stosować przy wszelkich infekcjach, zaburzeniach trawiennych i zaburzeniach krążenia. Dobrze działa dodana do potraw lub doustnie (1/2 łyżeczki 2 razy dziennie).

Napój imbirowo – czosnkowy na przeziębienie: kawałek kłącza imbiru (ok 2 cm) i 2 ząbki czosnku dobrze zmiażdżyć. Dodać sok z 1 cytryny i 1/2 szklanki przegotowanej wody, ostudzonej do 60°C. Miksturę odstawić na 20 min po czym wypić w całości.

Kapiel imbirowa: kłącze imbiru ucieramy na tarcze o grubych oczkach i zalewamy 2 litrami wody. Podgrzewamy przez 15 min (ale nie gotujemy) po czym odstawiamy na 30 min. Filtrujemy i płyn wlewamy do wody w wannie. Kąpiel działa relaksacyjnie, znosi bóle stawów i mięśni. Działa również leczniczo w przypadku chorób reumatologicznych.

Przeciwwskazania:

  • wrzody żołądka
  • nadciśnienie tętnicze
  • kamica żółciowa
  • problemy z krzepliwością krwi (zażywanie leków przeciwzakrzepowych)
  • kobiety mające poranne mdłości mogą stosować odwar z imbiru jednak w ograniczonych ilościach.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
rockings
rockings
1 miesiąc temu

VuawOt8fNZT

trackback

[…] Więcej o imbirze tutaj. […]