Aksamitka błyszcząca jest rośliną jednoroczną z rodziny astrowatych.
Pochodzi z Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej.
Można ją również uprawiać w Polsce.
W Europie jest jednak zbyt zimno aby mogła być uprawiana przez cały rok. Nie jest w stanie przetrwać zimy, ale jest w stanie zakwitnąć w okresie letnim w ogrodzie lub w domu. Akasamitka jest bardzo dobrą przyprawą gdyż nadaje potrawom charakterystyczny zapach anyżkowo – kumarynowy. W celach leczniczych wykorzystywane jest całe ziele, ale należy używać tylko świeżej rośliny gdyż podczas suszenia traci swoje właściwości zdrowotne.
Dr. Różański zamieścił bardzo istotną uwagę na swojej stronie. Otóż odwiedzając hipermarkety typu Tesco, Makro, Carrefour możemy znaleźć doniczki z ziołami. Wśród nich można spotkać zioło podpisane jako estragon wraz z łacińską nazwą – Artemisia Dracunculus. Niestety nie jest to estragon ale właśnie aksamitka błyszcząca, która kwitnie na żółto i ma nieco inne liście.
Substancjami czynnymi, aksamitki są: garbniki, ksantofile, tiofeny, piperyton, śluzy, olejek eteryczny bogaty w estragol, flawonoidy, luteina, kumaryny.
To dzięki nim aksamitka ma działanie ma działanie:
- poprawiające pracę układu pokarmowego – hamuje rozwój candidy, gronkowca złocistego
- bakteriobójczo, przeciwpasożytniczo i przeciwzapalnie, głównie na układ kostny
- przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie
Wskazaniami do stosowania aksamitki są:
- choroby układu kostnego, szczególnie reumatyzm
- schorzenia i zapalenie układu oddechowego (zatok, płuc, oskrzeli, gardła)
- wszelkie infekcje oporne na antybiotyki
- schorzenia układu moczowego
- choroby autoimmunologiczne (toczeń, łuszczyca)
Sposoby stosowania:
Napar: 1 łyżkę świeżego, rozdrobnionego surowca zwilżyć spirytusem, co wspomoże ekstrakcję wodną. Pozostawić na 5 minut. Zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka. Pozostawić pod przykryciem na pół godziny. Przecedzić.
Pić 4x dziennie po 100 ml.
Zewnętrznie napar można stosować do okładów pod oczy. Likwiduje worki pd oczami i przebarwienia.
Nalewka: świeże, kwitnące ziele aksamitki rozdrobnić i zalać spirytusem w proporcji 1:2. Odstawić na 20 dni w ciemnym miejscu od czasu do czasu wstrząsając. Przefiltrować i zlać do szczelnie zamkniętych, ciemnych butelek.
Pozostały surowiec ponownie zalać alkoholem 40% w proporcji 1:2 i odstawić na 14 dni. Przefiltrować. Połączyć oba wyciągi alkoholowe.
Pić 2x dziennie po łyżeczce rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest dodać trochę miodu.
Nalewka bardzo dobrze działa w przypadku schorzeń układu oddechowego.
Przy depresji, stanach lękowych pić 1 raz dziennie po 3 łyżeczki rozpuszczone w małej ilości przegotowanej wody.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie ma przeciwwskazań do spożywania aksamitki.
Mogą ją stosować kobiety w ciąży i karmiące, ale jako przyprawa do potraw.
Image credits: Dick Culbert from Gibsons, B.C., Canada, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons