Dziurawiec to niezwykle popularne ziele, nazywane również w przeszłości zielem świętojańskim (stąd nazwa oliwa świętojańska), zielem Św. Jana, dzwonkami Panny Marii, krzyżowym zielem (było wykorzystywane w czasie wypraw krzyżowych). Same te nazwy świadczą jak cudowną moc przypisywano tej roślinie. Dawniej wykorzystywano ją również do wypędzania złych duchów. W terapiach ludowych uważany był za lek uniwersalny.
Obecnie jest to roślina najbardziej badana przez naukowców.
Dziś wiadomo, że swoje właściwości żywokost zawdzięcza niezwykle bogatej zawartości substancji czynnych. Są to: flawonoidy, olejek eteryczny, garbniki katehinowe, hiperycynę (czerwony barwnik), kwasy, żywice, karoten, witaminę C, sole mineralne.
Dziurawiec ma niezwykle szerokie spektrum działania na organizm. Preparatami dziurawcowymi można leczyć bardzo dużo schorzeń nawet tych przewlekłych, opornych na leki syntetyczne.
Ma zastosowanie w leczeniu: schorzeń układu pokarmowego, moczowego i nerwowego, przy braku łaknienia, w stanach depresyjnych jest niezwykle skuteczny, w zaburzeniach związanych z okresem klimakterium. Wyciągi z dziurawca wzmagają również produkcję erytrocytów oraz witaminy D w skórze. Zewnętrznie z powodzeniem stosuje sie go przy trudno gojących się ranach, guzach krwawniczych odbytnicy, oparzeniach, odmrożeniach, owrzodzeniach jelitowych a nawet wspomagająco przy leczeniu bielactwa. Warto również sięgnać po preparaty z dziurawca przy zapaleniu dziąseł, jamy ustnej, gardła.
Należy jednak uważać przy dłuższym stosowaniu preparatów. Zwiększają one wrażliwość na promienie słoneczne i może dojść do poparzeń.
Nie powinno też się go stosować w przypadku poważnych uszkodzeń wątroby i nerek.
Należy też wiedzieć, że dziurawiec wchodzi w interakcje z dużą ilością leków. Osłabia ich działanie a nawet usuwa z organizmu traktując je jako patogeny. Dlatego też przed podjęciem terapii na bazie tego zioła warto skonsultować się z lekarzem lub doświadczonym fitoterapeutą.
Sposoby zastosowania
Napar: 1 łyżeczkę kwiatów zalać szklanką wrzątku i odstawić na 20 min. Pić 2 szklanki dziennie.
Nalewka dziurawcowa: Świeże ziele dziurawca zalać lekko podgrzanym alkoholem 40-70% w stosunku 1: 3. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 4 tygodnie codziennie potrząsając słoikiem. Przecedzić. Spożywać 1-2 razy dziennie po 3 – 5 ml.
Wyciąg olejowy: Rozdrobnione, świeże ziele porządnie zwilżyć spirytusem i pozostawić na 20 min. Po tym czasie zalać ciepłym olejem słonecznikowym, oliwą z oliwek, olejem migdałowym, ryżowym lub ostropestowym w stosunku 1:1 lub 1:5. Odstawić w ciepłe dobrze nasłonecznione miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i przelać do ciemnej butelki. Można stosować zewnętrznie lub spożywać 1-2 łyżeczki dziennie.