Krokosz barwierski znany jest jako tańszy substytut szafranu. Dawniej był używany do jego fałszowania. Krokosz ma inny skład chemiczny i inne właściwości. Barwnikami krokosza są safloryna i kartamina.
Działanie
Leczniczo stosowany jest jako środek przeciwzakrzepowy przeciwzapalny, przeciwmiażdżycowy i antynowotworowy. Sprawdza się też przy dolegliwościach ginekologicznych, chorobach układu krążenia i naczyń mózgowych, cukrzycy i osteoporozie.
Do celów leczniczych używany jest kwiat oraz nasiona. Z kwiatów przygotowuje się napary, ekstrakty i maceraty olejowe, a z nasion tłoczy się olej.
Już w starożytności Grecy i Egipcjanie wykorzystywali napar, który działał oczyszczająco, przeciwbólowo i rozkurczowo.
Wyciągi z krokosza bardzo dobrze stabilizują ciśnienie krwi oraz przeciwdziałają gwałtownym zmianom poziomu insuliny.
Powinny korzystać z niego również kobiety po menopauzie. Pomaga on utrzymać zgrabną sylwetkę gdyż skutecznie stymuluje metabolizm tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej spalanie.
Sposoby użycia
Napar: 2 g. rozdrobnionego krokosza zalać szklanką wrzątku i odstawić na 20 min. Odcedzić.
Pić gorący małymi porcjami. Bardzo dobrze też sprawdzi się napar jako wcierka do włosów zniszczonych.
Nalewka krokoszowa: rozdrobniony, suchy kwiat krokosza zalać alkoholem 50% w stosunku 1:5.
Odstawić na 3 tygodnie po czy przefiltrować. Bardzo dobrze działa jako środek rozluźniający, uspokajający, relaksujący. W tym celu spożywać 2 razy dziennie po 5 ml.
Nie należy przekraczać zalecanych dawek.
Przeciwwskazania: Ciąża i karmienie piersią. Nie zalecany jest również dla kobiet planujących ciążę.