Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) – liść laurowy (Folium Lauri)

Liść laurowy to przede wszystkim popularna przyprawa stosowana w kuchni, dająca potrawom specyficzny smak i zapach.

Jest on kojarzony również jako symbol zwycięstwa. Wieńce laurowe zakładano zwycięzcom igrzysk i olimpiad. W starożytności wierzono, że chroni on chorób i wszelkich nieszczęść.

Charakterystyczny, lekko korzenny i gorzkawy smak liście laurowe zawdzięczają dużej ilości garbników, goryczy i olejków eterycznych.

Znaleźć w nich można również: flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, ligniany, lignany, , alkaloidy izochinolinowe: retikulinę, boldyna; alkohol mirycylowy .

Zaopatrując się w wawrzyn warto jest sprawdzić jego jakość, gdyż w sklepach najczęściej sprzedawany jest zwietrzały, o słabym działaniu terapeutycznym. Zakupiony od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej pochodzący z krajów południowej Europy, aromatyczny, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu światła, nawet do 2 lat.

Lecznicze działanie liści laurowych trudno przecenić. Zioło to wpływa na układ pokarmowy, kostny, nerwowy, oddechowy. Stosowana jest również do leczenia schorzeń dermatologicznych.

Działanie wawrzynu:

  • przeciwzapalne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • uspokajające
  • odtruwające
  • wykrztuśne
  • napotne
  • pobudzające układ krążenia
  • wzmagające skurcze mięśnia sercowego
  • wspomagające procesy trawienne
  • rozkurczowe
Kiedy warto zastosować preparaty na bazie liści laurowych:

  • przy schorzeniach układu oddechowego, przeziębieniach, grypie
  • przy infekcjach lub zapaleniu jamy ustnej, infekcji dziąseł
  • podczas infekcji jelitowej, niestrawności, zaburzeń trawienia, schorzeniach wątroby,
  • w chorobach układu oddechowego ( do inhalacji zatok)
  • w chorobach układu nerwowego – działa na niego stymulująco
  • reumatyzmie
  • przy zakażeniu grzybiczym stóp, schorzeniach dermatologicznych (np. łuszczycy, łupieżu), działa zabójczo na roztocza.
  • gdy kondycja włosów jest słaba – wcierany w skórę głowy zapobiega ich wypadaniu i nadaje połysk
  • przy schorzeniach układu moczowego – działa moczopędnie

Sposoby stosowania:

Napar z liści laurowych na poprawę trawienia, zaburzenia jelitowe, lepsze wchłanianie składników odżywczych: Przed posiłkiem możemy żuć liść laurowy lub 2 łyżki rozdrobnionych liści zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 30 min. Pijemy przed każdym posiłkiem 3 razy dziennie po 100 ml.

Odwar z liści przy infekcji lub zapaleniu jamy ustnej i gardła: 10 liści zalewamy szklanką zimnej wody i pomału doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Odwarem płuczemy gardło i jamę ustną. Odwar ma też zastosowanie przy pielęgnacji włosów. Nadaje im połysk, zapobiega wypadaniu i likwiduje wszelkie schorzenia skórne.

Odwar przy bólach reumatycznych stawów: kilka liści laurowych zalewamy 1 litrem zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 min. Odwar odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Pijemy 4 razy dziennie po 100 ml. przez 3 dni. Po 10 dniach przerwy powtarzamy kurację. Równocześnie stosujemy okłady z odwaru na bolące miejsca.

Okłady przy zapaleniu oskrzeli: 10 liści laurowych zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy przez 15 min. W lekko ochłodzonym odwarze moczymy ręcznik i okładamy nim klatkę piersiową. Zabieg powtarzamy 4-5 krotnie co 2-3 godziny.

Inhalacja przy zapaleniu zatok: 5 rozdrobnionych liści laurowych zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10 min. Stosować do inhalatora lub pochyloną głowę nad garnkiem nakryć ręcznikiem i wdychać parę nosem przez ok 2 min. Zabieg powtórzyć jeszcze dwukrotnie w ciągu dnia.

Olejek laurowy na pobudzenie psychiczne: 4-6 kropli olejku wymieszać z łyżką miodu i spożywać 3 razy dziennie.

Olejek laurowy eteryczny poleca dr. Różański: do smarowania ugryzień lub ukąszeń, do smarowania skóry jako środek profilaktyczny, przeciwko grzybicom i roztoczom (1 część olejku na 5 części oleju z oliwek). Doustnie 1-3 razy dziennie jako anydepresant. Znosi też bóle brzucha i bóle miesiączkowe. Zapobiega wzdęciom. Sprawdza się również w leczeniu przeziębienia, najlepiej w mleku z miodem, w herbatce malinowej i w syropach.

Nalewka z owoców wawrzynu wg dr. Różańskiego: owoce świeże lub suche rozdrobnić i zalać ciepłym alkoholem 50-60% (1 część surowca na 5 części alkoholu), odstawić na przynajmniej 7 dni, przefiltrować. Zażywać po 1-3 ml 1-2 razy dziennie. W dawce 5-10 ml działa pobudzająco i antydepresyjnie. Pobudza trawienie i poprawia samopoczucie. Do przemywania miejsc ugryzionych przez owady i pajęczaki. Korzystnie działa na skórę zapalnie zmienioną i z wypryskami. Można spróbować do leczenia atopowego zapalenia skóry, bo często daje dobre wyniki. Wcierana we włosy likwiduje łupież. Hamuje nadmierne podziały naskórka w przebiegu rybiej łuski i łuszczycy. Hamuje odczyny autoimmunologiczne w skórze. Zażywana doustnie niszczy grzyby w przewodzie pokarmowym. Nadaje się do zwalczania nieprzyjemnego zapachu z ust.

Przeciwwskazania:

  • zaburzenia krzepnięcia krwi
  • ostra białaczka
  • spożywanie leków przeciwzakrzepowych
  • hipoglikemia
  • nie należy preparatów z wawrzynem spożywać łącznie z alkoholem, niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, antydepresantami, lekami przeciwdrgawkowymi
  • kobiety w ciąży i karmiące powinny zachować szczególną ostrożność

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
https://newwavefoods.com/
https://newwavefoods.com/
1 miesiąc temu

C1nSo7c4AYG