Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Siedmiopalecznik błotny (Comarum palustre)

W Polsce niestety siedmiopalecznik to mało popularne ziele. Występuje na bagnistych łąkach, przy stawach oraz rowach melioracyjnych.

Do celów leczniczych pozyskuje się zarówno część naziemną jak i korzeń. Nie musi być zrywane w czasie kwitnienia. Dr Różański twierdzi, że siedmiopalecznik czym starszy wegetacyjnie, tym więcej zawiera garbników. Jest to też niezwykła skarbnica wielu cennych pierwiastków jak magnez , żelazo, wapń, potas, fosfor, mangan, bar, stront, miedź, wanad, molibden. Poza tym jest on bogaty w cenne kwasy i olejki eteryczne.

Jest niezwykle doceniany w Rosji, Białorusi i na Ukrainie przez tamtejszych terapeutów.

Działanie:

  • działa antyoksydacyjnie
  • przeciwrodnikowo
  • przeciwzapalnie
  • wspomaga pracę wątroby i działa odtuwająco
  • obkurcza naczynia krwionośne
  • działa przeciwalergicznie
  • przeciwobrzękowo
  • antyseptycznie
  • regeneruje nabłonek jelit, żołądka

Lecznicze właściwości siedmiopalecznika w szczególności wykorzystywane są przy leczeniu stanów zapalnych stawów, zwyrodnień i wszelkich schorzeń kostnych, znakomicie usuwając złogi soli ze stawów.

Zastosowanie siedmiopalecznika:

  • zespół jelita drażliwego
  • nieżyt żołądka
  • stłuszczenie i marskość wątroby
  • schorzenia trzustki
  • schorzenia nerek
  • schorzenia stawów, kręgosłupa
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • zwichnięcia, naciągnięcia ścięgien
  • łojotok, trądzik
  • trudno gojące się rany

Siedmiopalecznik doskonale działa leczniczo samodzielnie ale można go połączyć z harkoroślą rozesłaną, boswelią i żywokostem lekarskim.

Sposoby użycia:

Napar: 1 łyżkę ziela lub rozdrobnionego kłącza zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem (ziele 15 min. kłącze 25 – 30 min).

Pić w zależności od schorzenia 1/2 szklanki 2-4 razy dziennie.

Ocet: Świeże ziele lub kłącze siedmiopalecznika zalać octem jabłkowym (najlepiej własnej roboty) w stosunku 1:5. Odstawić na min. miesiąc i przefiltrować. Stosować w stanach zapalnych jamy ustnej, nawracającym zapaleniu migdałków. Działa również przeciwpotnie. Rozcieńczony wodą (stosunek 1:1) stosować jako okłady na stłuczenia i obrzęki. W stosunku 1: 10 można również stosować do płukania głowy przy łupieżu, grzybicy.

Dr Różański zaleca również picie na czczo 1 łyżeczki octu rozpuszczonej w szklance wody zdrojowej w przypadku kandydiozy.

Wino siedmiopalecznikowe: 1 część świeżego, rozdrobnionego kłącza zalać 5 częściami wina czerwonego wytrawnego. Odstawić na 6 tygodni. Przefiltrować. Pić 1 kieliszek dziennie przez 2 tygodnie w przypadku reumatyzmu.

Nalewka: 100 g świeżego lub suchego ziela zalać 1 l wódki 40% i odstawić na 4 tygodnie w chłodne, zacienione miejsce. Przefiltrować. Trzymać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. Do stosowania wewnętrznego w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów 1 stołową łyżkę przed posiłkiem 3 razy dziennie.

Zewnętrznie do spryskiwania lub okładów na schorzałe miejsca.

Image credits: Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments