Skład: zielony orzech włoski wraz z naowocnią, alkohol certyfikowany.
Orzech włoski jest drzewem długowiecznym pochodzącym z Azji. Obecnie zadomowił się w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Sadzony w przydomowych ogródkach cieszy się popularnością ze względu na smaczne owoce, z których można pozyskać niezwykle cenny olej. Spożywanie orzechów włoskich ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy dzięki l-argininie a kwas alfa-linolenowy (ALA) reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Jednak surowcem zielarskim są jeszcze inne części orzecha włoskiego. Do celów terapeutycznych wykorzystuje się: liście i zielone orzechy wraz z naowocnią.
Więcej o orzechu włoskim tutaj.
Nalewka z orzecha włoskiego stosowana jest jest głównie podczas kuracji przeciwpasożytniczej.
Zrobiona właśnie w tej wersji, bez cukru działa:
- przeciwpasożytniczo
- antyseptycznie
- przeciwzakaźnie
- przeciwgrzybiczo
- sprzyjają gojeniu się ran
- likwidują owrzodzenia, pryszcze, czyraki
Stosowanie:
Wewnętrznie przeciw pasożytom – 3 razy dziennie po łyżeczce (pierwsza na czczo) przez 7 dni. Po siedmiu dniach powtórzyć. Kurację najlepiej rozpocząć podczas pełni księżyca.
Zewnętrznie stosować do okładów, jak płukanka do włosów w stanie rozcieńczonym w proporcji 1:1.
Przeciwwskazania do stosowania wewnętrznego:
- ciążą i karmienie piersią
- obecność szczawianów w moczu
- kamica nerkowa
- nadwrażliwość na roślinę
Cena : 100 ml – 45 zł