Orzech włoski (Juglans regia)

Orzech włoski jest drzewem długowiecznym pochodzącym z Azji. Obecnie zadomowił się w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Sadzony w przydomowych ogródkach cieszy się popularnością ze względu na smaczne owoce, z których można pozyskać niezwykle cenny olej. Spożywanie orzechów włoskich ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy dzięki l-argininie a kwas alfa-linolenowy (ALA) reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Jednak surowcem zielarskim są jeszcze inne części orzecha włoskiego. Do celów terapeutycznych wykorzystuje się: liście i zielone orzechy wraz z naowocnią.

Liście

Głównymi związkami liści są: juglon, garbniki elagowe, flawonoidy, olejki eteryczne, karotenoidy, kwas elagowy i askorbowy.

Wyciągi i preparaty z liści orzecha włoskiego mają przede wszystkim działanie przeciwkrwotoczne narządów wewnętrznych jamy brzusznej. Poza tym poprawiają apetyt, wzmagają wydzielanie soków trawiennych i usuwają z organizmu szkodliwe składniki przemiany materii.

Warto więc je stosować w przypadku:

  • nieżytu przewodu pokarmowego
  • biegunki
  • braku apetytu
  • krwawieniach naczyń włosowatych jelit
  • zapaleniu jamy ustnej (płukanki)
  • schorzeniach skórnych ( trądzik, opryszczka, świerzbiączka)
  • do pielęgnacji i odkażania skóry
  • wyciągi z liści orzecha barwią włosy na brązowo – warto nimi zastąpić farby zawierające szkodliwe składniki np. parabeny.

Zielone owoce wraz z naowocnią

Zielone, niedojrzałe owoce, osłonięte jeszcze zieloną naowocnią, to źródło witaminy C, garbników i jodu. Zasobne są również w witaminy B, A, E oraz potas, magnez, cynk i wapń oraz selen.

Najpopularniejszym preparatem na bazie zielonych owoców orzecha włoskiego i naowocni jest nalewka, która:

  • działa przeciwpasożytniczo
  • jest pomocna przy zatruciach i niestrawności
  • reguluje pracę jelit
  • działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i likwiduje infekcje
  • podnosi odporność organizmu
  • wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto
  • reguluje poziom cukru we krwi.

Sposoby użycia:

Napar z liści orzecha włoskiego: 1 łyżkę świeżych lub 2 łyżki suchych liści zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 min. Pić 1 szklankę naparu rano na czczo w przypadku problemów żołądkowych, niestrawności, wzdęć, hemoroidów (plus lewatywa). Można stosować do kąpieli lub w formie okładów. Mocny napar (3 łyżki na szklankę wrzątku) barwi i pielęgnuje włosy.

Odwar z zielonych łupin orzecha: 3 łyżki łupin zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Stosować do pielęgnacji, skóry, nasiadówek przy hemoroidach, barwienia włosów, okładów w przypadku oparzeń, pryszczy, trądziku. Odwar używany jako płukanka do włosów bardzo dobrze maskuje siwiznę.

Nalewka z zielonych łupin: 200 ml rozdrobnionych zielonych łupin zalać 400 ml alkoholu 40-50%. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przefiltrować. Stosować do okładów w przypadku opryszczki, odparzeń, trądziku. Do płukania włosów rozcieńczyć w proporcji 1:1.

Nalewka z zielonych orzechów: 30-35 małe orzechy dobrze rozdrobnić i zasypać cukrem, najlepiej brązowych, nierafinowanym (ok 3/4 szklanki). Dobrze wymieszać i odstawić aż pojawi się sporo soku. Wszystko zalać 1 litrem alkoholu 50%. Odstawić w słoneczne miejsce na dwa miesiące. Przefiltrować do butelek z ciemnego szkła.

W przypadku pasożytów zażywać 3 razy dziennie po 2 łyżeczki rozcieńczone w małej ilości wody. Przy niedoczynności tarczycy, chorobie Hashimoto, schorzeniach układu pokarmowego, cukrzycy, infekcjach – 4 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie.

Syrop z zielonych orzechów: ok. 30 małych orzechów dobrze rozdrobnić i zalać 3 szklankami płynnego miodu spadziowego lub lipowego. Odstawić na słońce na dwa dni co jakiś czas mieszając. Przecedzić przez sito i dodać 2 łyżki gliceryny. Wszystko dobrze wymieszać. Przechowywać słoiczkach w chłodnym miejscu. Spożywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo przy schorzeniach układu pokarmowego ( schorzenia wątroby, trzustki, jelita grubego), przeziębieniu, stanie zapalnym dróg oddechowych, biegunce.

Oliwa z zielonych orzechów: 15 zielonych orzechów rozdrobnić i zalać oliwą z oliwek tak aby przykryły owoce. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 4 tygodnie. Przefiltrować. Spożywać 1 łyżeczkę rano na czczo w przypadku skłonności do zaparć ( nie dłużej jak 7 dni). Warto ją stosować również jako element kuracji odrobaczającej. Bardzo dobrze oczyszcza organizm z resztek pasożytów ( jako środek przeczyszczający).

Zewnętrznie do stosowania w formie okładów przy ropiejących ranach, czyrakach, odmrożeniach, hemoroidach.

Przeciwwskazania:

  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • Nadwrażliwość na roślinę
  • Dużą ostrożność należy zachować w przypadku skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych
  • zalecana dieta niskotłuszczowa
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • zapalenie uchyłków jelitowych
  • stan po wszelkich operacjach układu pokarmowego
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments