Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Orzech włoski (Juglans regia)

Orzech włoski jest drzewem długowiecznym pochodzącym z Azji. Obecnie zadomowił się w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Sadzony w przydomowych ogródkach cieszy się popularnością ze względu na smaczne owoce, z których można pozyskać niezwykle cenny olej. Spożywanie orzechów włoskich ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy dzięki l-argininie a kwas alfa-linolenowy (ALA) reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Jednak surowcem zielarskim są jeszcze inne części orzecha włoskiego. Do celów terapeutycznych wykorzystuje się: liście i zielone orzechy wraz z naowocnią.

Liście

Głównymi związkami liści są: juglon, garbniki elagowe, flawonoidy, olejki eteryczne, karotenoidy, kwas elagowy i askorbowy.

Wyciągi i preparaty z liści orzecha włoskiego mają przede wszystkim działanie przeciwkrwotoczne narządów wewnętrznych jamy brzusznej. Poza tym poprawiają apetyt, wzmagają wydzielanie soków trawiennych i usuwają z organizmu szkodliwe składniki przemiany materii.

Warto więc je stosować w przypadku:

  • nieżytu przewodu pokarmowego
  • biegunki
  • braku apetytu
  • krwawieniach naczyń włosowatych jelit
  • zapaleniu jamy ustnej (płukanki)
  • schorzeniach skórnych ( trądzik, opryszczka, świerzbiączka)
  • do pielęgnacji i odkażania skóry
  • wyciągi z liści orzecha barwią włosy na brązowo – warto nimi zastąpić farby zawierające szkodliwe składniki np. parabeny.

Zielone owoce wraz z naowocnią

Zielone, niedojrzałe owoce, osłonięte jeszcze zieloną naowocnią, to źródło witaminy C, garbników i jodu. Zasobne są również w witaminy B, A, E oraz potas, magnez, cynk i wapń oraz selen.

Najpopularniejszym preparatem na bazie zielonych owoców orzecha włoskiego i naowocni jest nalewka, która:

  • działa przeciwpasożytniczo
  • jest pomocna przy zatruciach i niestrawności
  • reguluje pracę jelit
  • działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i likwiduje infekcje
  • podnosi odporność organizmu
  • wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto
  • reguluje poziom cukru we krwi.

Sposoby użycia:

Napar z liści orzecha włoskiego: 1 łyżkę świeżych lub 2 łyżki suchych liści zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 min. Pić 1 szklankę naparu rano na czczo w przypadku problemów żołądkowych, niestrawności, wzdęć, hemoroidów (plus lewatywa). Można stosować do kąpieli lub w formie okładów. Mocny napar (3 łyżki na szklankę wrzątku) barwi i pielęgnuje włosy.

Odwar z zielonych łupin orzecha: 3 łyżki łupin zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Stosować do pielęgnacji, skóry, nasiadówek przy hemoroidach, barwienia włosów, okładów w przypadku oparzeń, pryszczy, trądziku. Odwar używany jako płukanka do włosów bardzo dobrze maskuje siwiznę.

Nalewka z zielonych łupin: 200 ml rozdrobnionych zielonych łupin zalać 400 ml alkoholu 40-50%. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przefiltrować. Stosować do okładów w przypadku opryszczki, odparzeń, trądziku. Do płukania włosów rozcieńczyć w proporcji 1:1.

Nalewka z zielonych orzechów: 30-35 małe orzechy dobrze rozdrobnić i zasypać cukrem, najlepiej brązowych, nierafinowanym (ok 3/4 szklanki). Dobrze wymieszać i odstawić aż pojawi się sporo soku. Wszystko zalać 1 litrem alkoholu 50%. Odstawić w słoneczne miejsce na dwa miesiące. Przefiltrować do butelek z ciemnego szkła.

W przypadku pasożytów zażywać 3 razy dziennie po 2 łyżeczki rozcieńczone w małej ilości wody. Przy niedoczynności tarczycy, chorobie Hashimoto, schorzeniach układu pokarmowego, cukrzycy, infekcjach – 4 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie.

Syrop z zielonych orzechów: ok. 30 małych orzechów dobrze rozdrobnić i zalać 3 szklankami płynnego miodu spadziowego lub lipowego. Odstawić na słońce na dwa dni co jakiś czas mieszając. Przecedzić przez sito i dodać 2 łyżki gliceryny. Wszystko dobrze wymieszać. Przechowywać słoiczkach w chłodnym miejscu. Spożywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo przy schorzeniach układu pokarmowego ( schorzenia wątroby, trzustki, jelita grubego), przeziębieniu, stanie zapalnym dróg oddechowych, biegunce.

Oliwa z zielonych orzechów: 15 zielonych orzechów rozdrobnić i zalać oliwą z oliwek tak aby przykryły owoce. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 4 tygodnie. Przefiltrować. Spożywać 1 łyżeczkę rano na czczo w przypadku skłonności do zaparć ( nie dłużej jak 7 dni). Warto ją stosować również jako element kuracji odrobaczającej. Bardzo dobrze oczyszcza organizm z resztek pasożytów ( jako środek przeczyszczający).

Zewnętrznie do stosowania w formie okładów przy ropiejących ranach, czyrakach, odmrożeniach, hemoroidach.

Przeciwwskazania:

  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • Nadwrażliwość na roślinę
  • Dużą ostrożność należy zachować w przypadku skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych
  • zalecana dieta niskotłuszczowa
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • zapalenie uchyłków jelitowych
  • stan po wszelkich operacjach układu pokarmowego
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments