Mniszek lekarski to ziele, które w celach leczniczych stosowane jest już od średniowiecza. Wiosną można go spotkać na łąkach, w ogrodach, na pastwiskach i trawnikach. Lokalnie stosowano też inne nazwy jak dmuchawiec, wilczy ząb, papawa czy wole oczy.
Do celów leczniczych wykorzystywane są: liście, kwiaty i korzeń.
Mniszek lekarski ma niezwykle szerokie zastosowanie w fitoterapii. Prowadzone są też przez naukowców liczne badania potwierdzające jego działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, odtruwające czy przeciwreumatyczne.
Roślina ta jest bogata w laktony seskwiterpenowe, trójterpeny, fitosterole, karotenoidy, cókrowce, pektyny, kwasy fenolowe, sole mineralne (potasowe), flawonoidy i kumaryny.
Stosowany wewnętrznie jest głównie środkiem żółciopędnym, żółciotwórczym, moczopędnym, pobudzającym przemianę materii, odtruwającym i pobudzającym przemianę materii.
Napary z kwiatów mniszka u kobiet regulują miesiączkowanie i likwidują napięcie przedmiesiączkowe. Napary, odwary czy sok z mniszka działają na mięśnie gładkie rozkurczając je, regulują wypróżnianie, polecane są też w przypadku cukrzycy, złej tolerancji glukozy, schorzeniach wątroby (marskość, stłuszczenie).
Właściwości prebiotyczne ma korzeń z mniszka. Zalecany jest w leczeniu anemii, białaczki, osłabieniu organizmu, jak również w przypadku nowotworów.
Jednak jak sugeruje dr. Różański i wykazują to badania, mniszek może mieć też niepożądane działania. Problematyczne jest zastosowanie wyciągów z mniszka u osób chorych na nowotwory i przy infekcjach wirusowych. Zdaniem doktora preparat ten hamuje TNF czyli czynnik martwiczy komórek nowotworowych.
Więcej możesz przeczytać tutaj
Niemniej jednak na pewno warto stosować również zewnętrznie na zmiany skórne, brodawki, kurzajki, do przemywania oczu.
Zioło dodawane jest często do kremów, toników dla skóry suchej i starzejącej się.
Liście mniszka można z powodzeniem stosować posiekane do sałatek i zup.
Sposoby użycia
Odwar z korzenia działający moczopędnie i żółciopędnie: 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia zalać szklanką zimnej wody, pomału doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na 30 min., po czym odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem.
Nalewka z korzenia mniszka: 1 szklankę rozdrobnionego korzenia mniszka zalać 1/2 litra alkoholu 40% i pozostawić na 6 tygodni. Przecedzić. Zażywać rozcieńczoną nalewkę 2 razy dziennie po 5 ml.
Syrop z kwiatów mniszka: 1 l. kwiatów wsypać do garnka, zalać 1 l. zimnej wody, pomału doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Odstawić na 24 godziny. Przecedzić i dodać do wywaru sok z 2 cytryn oraz 1 kg cukru. Gotować na malutkim ogniu aż zgęstnieje i powstanie syrop. Przelać do słoiczków. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębienia i kaszlu.
Napar z liści: 2 łyżeczki liści mniszka zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu parę minut. Odcedzić i pić 2 razy dziennie dla oczyszczenia krwi, wzmocnienia, wypłukania toksyn.
Miodek mniszkowy na wzmocnienie, przeciwzapalny: Zebrać 400-500 świeżych kwiatów mniszka i rozłożyć na papierze aby wyszły z nich wszelkie żyjątka. Trwa to najczęściej do 4 godzin. Do wyparzonego słoja wsypać kwiaty, dodać sok z połowy cytryny, pokrojoną z niej skórkę i pokrojony imbir (ok 3 cm). Wszystko zalać naturalnym miodem, tak aby pokrył składniki. Odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie można go spożywać z całą zawartością lub pozbyć się niechcianych kawałków.