Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Mniszek lekarski (taraxacum officinale)

Mniszek lekarski to ziele, które w celach leczniczych stosowane jest już od średniowiecza. Wiosną można go spotkać na łąkach, w ogrodach, na pastwiskach i trawnikach. Lokalnie stosowano też inne nazwy jak dmuchawiec, wilczy ząb, papawa czy wole oczy.
Do celów leczniczych wykorzystywane są: liście, kwiaty i korzeń.

Mniszek lekarski ma niezwykle szerokie zastosowanie w fitoterapii. Prowadzone są też przez naukowców liczne badania potwierdzające jego działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, odtruwające czy przeciwreumatyczne.
Roślina ta jest bogata w laktony seskwiterpenowe, trójterpeny, fitosterole, karotenoidy, cókrowce, pektyny, kwasy fenolowe, sole mineralne (potasowe), flawonoidy i kumaryny.

Stosowany wewnętrznie jest głównie środkiem żółciopędnym, żółciotwórczym, moczopędnym, pobudzającym przemianę materii, odtruwającym i pobudzającym przemianę materii.
Napary z kwiatów mniszka u kobiet regulują miesiączkowanie i likwidują napięcie przedmiesiączkowe. Napary, odwary czy sok z mniszka działają na mięśnie gładkie rozkurczając je, regulują wypróżnianie, polecane są też w przypadku cukrzycy, złej tolerancji glukozy, schorzeniach wątroby (marskość, stłuszczenie).
Właściwości prebiotyczne ma korzeń z mniszka. Zalecany jest w leczeniu anemii, białaczki, osłabieniu organizmu, jak również w przypadku nowotworów.
Jednak jak sugeruje dr. Różański i wykazują to badania, mniszek może mieć też niepożądane działania. Problematyczne jest zastosowanie wyciągów z mniszka u osób chorych na nowotwory i przy infekcjach wirusowych. Zdaniem doktora preparat ten hamuje TNF czyli czynnik martwiczy komórek nowotworowych.
Więcej możesz przeczytać tutaj

Niemniej jednak na pewno warto stosować również zewnętrznie na zmiany skórne, brodawki, kurzajki, do przemywania oczu.
Zioło dodawane jest często do kremów, toników dla skóry suchej i starzejącej się.
Liście mniszka można z powodzeniem stosować posiekane do sałatek i zup.

Sposoby użycia


Odwar z korzenia działający moczopędnie i żółciopędnie: 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia zalać szklanką zimnej wody, pomału doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na 30 min., po czym odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem.

Nalewka z korzenia mniszka: 1 szklankę rozdrobnionego korzenia mniszka zalać 1/2 litra alkoholu 40% i pozostawić na 6 tygodni. Przecedzić. Zażywać rozcieńczoną nalewkę 2 razy dziennie po 5 ml.

Syrop z kwiatów mniszka: 1 l. kwiatów wsypać do garnka, zalać 1 l. zimnej wody, pomału doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Odstawić na 24 godziny. Przecedzić i dodać do wywaru sok z 2 cytryn oraz 1 kg cukru. Gotować na malutkim ogniu aż zgęstnieje i powstanie syrop. Przelać do słoiczków. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębienia i kaszlu.

Napar z liści: 2 łyżeczki liści mniszka zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu parę minut. Odcedzić i pić 2 razy dziennie dla oczyszczenia krwi, wzmocnienia, wypłukania toksyn.

Miodek mniszkowy na wzmocnienie, przeciwzapalny: Zebrać 400-500 świeżych kwiatów mniszka i rozłożyć na papierze aby wyszły z nich wszelkie żyjątka. Trwa to najczęściej do 4 godzin. Do wyparzonego słoja wsypać kwiaty, dodać sok z połowy cytryny, pokrojoną z niej skórkę i pokrojony imbir (ok 3 cm). Wszystko zalać naturalnym miodem, tak aby pokrył składniki. Odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie można go spożywać z całą zawartością lub pozbyć się niechcianych kawałków.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments