Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Kwas alfa-liponowy (tioktynowy)

Kwas alfa-liponowy produkowany jest w przez nasz organizm, ale niestety w bardzo małych ilościach.

To naturalny przeciwutleniacz rozpuszczający się zarówno w wodzie jak i w tłuszczach. Jest podobny do witamin i wzmaga działanie witaminy C i E. Jego źródłem jest czerwone mięso, marchew, szpinak, ziemniaki, brokuły, drożdże. Jako suplement może być podawany dożylnie albo doustnie.

Najbardziej rozpowszechnionymi chorobami naszych czasów jest cukrzyca i nowotwory. Nie ma rodziny, w której nie byłoby osoby zmagające się z tymi schorzeniami. Niestety w procedurach medycyny akademickiej nie ma wyraźnych wskazań zastosowania kwasu alfa – liponowego w terapii, a szkoda bo podany dożylnie chorym mógłby znacznie poprawić ich stan zdrowia.

Działanie

  • wspomaga działanie witamin
  • wymusza na komórce nowotworowej zaprogramowaną śmierć
  • działa głównie na raka nabłonkowego jelita, guza Ehrlicha i raka jelita grubego
  • reguluje poziom glukationu (zapobiega chorobom, znajduje się w płucach, wątrobie, nerkach, w sercu).
  • leczy wątrobę (niealkoholowe stłuszczenie) oraz schorzenia neurologiczne (demencja, Alzheimer)
  • oczyszcza organizm z metali ciężkich (wiąże je i wydala)
  • neutralizuje negatywne skutki radio i chemioterapii.
  • wpływa na proces regeneracji uszkodzonych struktur DNA i protein
  • wpływa na procesy insulinozależne (zwiększa wrażliwość komórek na insulinę)
  • leczy zaburzenia czucia w polineuropatii cukrzycowej
  • przekracza barierę krew mózg

Kwas alfa-liponowy wykazuje synergię z wieloma ziołami i warto go spożywać w połączeniu np. z kurkumą, żeń-szeniem, miłorzębem japońskim (przy chorobach neurodegeneracyjnych), z cytryńcem, bakopą drobnolistną, jeżówką, karczochem ( dla oczyszczenia organizmu – antyoksydacji), z imbirem, cytryńcem chińskim, żeń-szeniem, gotu-kolą ( w przypadku cukrzycy, dla poprawy działania układu krążenia).

Najlepszy ALA jest w naturalnej formie oznaczony R. Syntetyczna forma oznaczona jest S.

Dawkowanie

Kwas alfa-liponowy uznawany jest za stosunkowo bezpieczny, o bardzo małej toksyczności. Należy jednak sposób stosowania uzgodnić z lekarzem lub terapeutą. Szczególnie dotyczy to osób zmagających się z cukrzycą. Przy dużych dawkach może bowiem dojść do hipoglikemii.

Bezpieczna, zalecana dawka dobowa to 200 – 600 mg. Osoby uprawiające czynny sport mogą ją zwiększyć do 1000 mg. Preparat powinno spożywać się na czczo, 30 min przed posiłkiem lub 2 godziny po jedzeniu.

Nie należy podczas suplementacji kwasem alfa-liponowym, spożywać alkoholu. Wypłukiwana jest wówczas witamina B1 (tiamina) bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu.

Przeciwwskazania: Nie należy spożywać kwasu alfa-liponowego w przypadku schorzeń tarczycy. Ze względu na brak wystarczających badań, nie należy podawać kwasu alfa-liponowego dzieciom i kobietom w ciąży.

Przedawkowanie może objawiać się reakcją alergiczną (wysypka, świąd skóry). Mija ona po odstawieniu preparatu. Przy przedawkowaniu może pojawić się też ból brzucha i biegunka.

Image: https://fshoq.com/pl/darmowe-zdjecia/p/196/zdrowe-warzywa-na-bialym-tle

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments