Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Kolostrum (Colostrum) – Siara

Kolostrum to mleko wytwarzane krótko po porodzie, zwane również siarą. Jest to pierwsze pożywienie dla nowo narodzonego.

To niezwykle cenne pożywienie zaczyna być produkowane już podczas ciąży. Największą wartość kolostum pozyskuje się podczas pierwszego i drugiego dojenia, zawiera ono ponad 500 składników dzięki którym noworodek zaopatrywany jest we wszystkie niezbędne witaminy, minerały i substancje odżywcze. Buduje ono również odporność organizmu dzięki dużej zawartości immunoglobulin – przeciwciał chroniących przed czynnikami chorobotwórczymi.

Najcenniejszymi składnikami kolostrum są:

  • białka serwatkowe i kazeinowe
  • laktoza dostarczająca energii i regulująca aktywność flory bakteryjnej w jelita
  • kolostronina zapobiegająca reakcjom alergicznym
  • laktoferyna działająca przeciwnowotworowo, hamująca rozwój i rozrost komórek rakowych
  • lizozym niszczący bakterie
  • laktoferyna przeciwwirusowa
  • minerały: fosfor, wapń, magnez, potas
  • witaminy: B1, B2, B6, C, E, A

W sprzedaży znajduje się kolostrum poddane liofilizacji. W ten sposób powstaje proszek sprzedawany w saszetkach, kapsułkach lub w postaci zawiesiny.

Kolostrum można też dodawać do kosmetyków, szamponów, odżywek.

Siara dostępna na rynku najczęściej pozyskiwana jest od klaczy, owiec (do produkcji góralskiej żętycy), krów oraz kóz.

Właściwości

Badania naukowe wykazały niezwykle korzystny wpływ kolostrum na organizm człowieka:

  • dostarcza energii, reguluje aktywność flory bakteryjnej jelit, zmniejsza objawy alergii, działa bakteriobójczo, antywirusowo, hamuje rozrost komórek nowotworowych, pomaga w leczeniu chorób autoimmunologicznych – siara bydlęca
  • zapobiega odkładaniu się w mózgu nieprawidłowego białka (beta-amyloidu) przez co hamuje rozwój choroby Alzheimera, poprawia pamięć u chorych – siara owiec – żętyca
  • wspomaga układ odpornościowy, regeneruje siły po wysiłku, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze, wzmacnia mięśnie, redukuje skutki stresu, wzmacnia układ nerwowy , poprawia pamięć – siara kozia
  • poza ty kolostrum obniża ciśnienie krwi, wzmacnia zęby i kości, przeciwdziała rozwojowi próchnicy, leczy biegunki, leczy trądzik, wirusowe zapalenie płuc, Helicobacter pylori, wirusowe zapalenie wątroby.

Dla sportowców kolostrum to doskonały suplement diety pozwalający utrzymać organizm w wysokiej formie. Zmniejsza ono stany zapalne i regeneruje mikrouszkodzenia mięśni powstałe podczas dużego wysiłku fizycznego. Poza tym pomaga w rozbudowie masy mięśniowej.

Kolostrum polecane jest również małym dzieciom w szczególności w okresie jesienno – zimowym. Zabezpiecza również dziecko przed infekcjami związanymi z przebywaniem w dużych grupach np. w przedszkolu.

Skutki uboczne spożywania kolostrum występują niezwykle rzadko. Mogą pojawiać się wzdęcia i niestrawność. Wskazane jest wówczas zmniejszenie dawki lub zwiększenie odstępów spożywania.

Przeciwwskazania: Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania kolostrum jest uczulenie na mleko, czyli przede wszystkim na kazeinę i laktozę. Mogą pojawić się wówczas objawy t.j. senność, osłabienie, biegunka.

Należy również stosować się do zalecanych dawek. Przedawkowanie preparatów może przynieść odwrotny skutek do zamierzonego, gdyż nastąpi przestymulowanie organizmu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments