Jiaogulan (wym. dziaogulan) – Gynostemma pentaphyllum

Jiaogulan jest rośliną z rodziny dyniowatych, ale z wyglądu przypomina winobluszcz z pnączem i ząbkowanymi listkami.

Jego ojczyzną są Chiny, ale rośnie również w Wietnamie, Indiach, Japonii i Korei.

W Polsce można go uprawiać. Niestety nie jest on odporny na mrozy i gdy temperatura zaczyna spadać należy go trzymać w tunelu lub zabrać w doniczce do domu.

Swoją popularność jiaogulan zawdzięcza mieszkańcom południowo-wschodnich Chin, gdzie mieszkańcy spożywają systematycznie jego świeże liście oraz piją świeże napary zamiast zielonej herbaty. Średnia długość życia mieszkańców tych terenów wynosi 100 lat, stąd jiaogulan zyskał miano ziela długowieczności i zioła życia. Dzięki swojemu niesamowicie szerokiemu spektrum działania uznany został jako lek „na wszystko”. Jest jednym z najdokładniej przebadanych ziół w Chinach, a na Międzynarodowej Konferencji Medycyny Ludowej w Pekinie został uznany za najsilniej działające zioło wzmacniające. Zioło to ma zdolność niezwykłego wzmocnienia i odżywienia organizmu, przez co nasze ciało odzyskuje siłę do samoregeneracji i samoleczenia.

Surowcem leczniczym jest ziele jiaogulanu.

Zawiera ono:

  • saponiny
  • flawonoidy (kwercetyna, rutyna, kemferol)
  • polisacharydy
  • karotenoidy
  • alantoina
  • witaminy (C, E, z grupy B, D)
  • kwas foliowy
  • minerały (magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, selen, magnez, miedź).

Właściwości

Jiaogulan cieszy się coraz większą popularnością jako zioło przedłużające życie. Niestety akurat tej właściwości nie udowodniono. Zbadano natomiast (na razie niestety tylko in vitro), że :

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi wspomagając metabolizm insuliny
  • działa adaptogennie, łagodnie uspokajając
  • wspomaga pracę serca
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  • reguluje ciśnienie tętnicze
  • poprawia pamięć i procesy poznawcze
  • jest niezwykle silnym antyoksydantem
  • działa przciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
  • działa przeciwnowotworowo
  • działa przeciwalergicznie

Dr Różański również zamieścił sporo materiału dotyczącego działania Jjiaogulanu. Tam też można znaleźć wiele pozytywnych opinii na temat działania tego zioła.

Kto powinien skorzystać właściwości jiaogulanu? Jiaogulanem szczególnie powinny zainteresować się osoby:

  • zmagające się z cukrzycą typu 2, z wysokim poziomem cukru i cholesterolu we krwi
  • chorzy na astmę
  • borykający się z bólami głowy i migreną
  • ze stłuszczeniem i marskością wątroby, nerek, trzustki, serca
  • mające skłonności do tworzenia się kamieni żółciowych
  • z wrzodami żołądka, niestrawnością, problemami trawiennymi
  • ze słabą odpornością, ze skłonnościami do infekcji
  • z niedoborami minerałów i witamin
  • zestresowane, z nerwicą, mające problemy ze snem, ze słabą psychiką
  • kobiety planujące ciążę
  • z chorobami nowotworowymi (wspomagająco), szczególnie przy raku prostaty.

Jiaogulan również poleca się osobom zdrowym w celu oczyszczenia organizmu.

Dr Różański również sugeruje wykorzystanie rośliny do zminimalizowania szkodliwego wpływu mikotoksyn zawartych w paszach dla zwierząt gospodarskich.

Sposób użycia

Herbatka: 1 łyżeczkę ziela zalać szklanką przegotowanej wody o temperaturze 80-90 st.C. (nie wrzątkiem). Odstawić pod przykryciem na 15 min. Pić 2-3 razy dziennie po szklance.

Można dodać go również do innych herbatek zamiast słodzika lub cukru ze względu na jego smak.

Suche ziele: zmielić i spożywać dodając do sałatek, jogurtu, shake`a. Dzienna dawka: 3 łyżki 2-3 razy dziennie.

Wyciąg na winie wg Dr Różańskiego: 1 część świeżego lub suchego ziela zalać 5 częściami wytrawnego wina aroniowego lub winogronowego. Macerować miesiąc po czym przefiltrować. Pić 1 kieliszek dziennie przy nadciśnieniu, skłonności do zakrzepów, chorobie wieńcowej, miażdżycy, cukrzycy, stresie, trudnościach w przystosowaniu do nowych warunków bytowania, obniżonej odporności na infekcje.

Nalewka wg Dr Różańskiego: 1 część zioła zalać 5 częściami alkoholu 40%. Macerować 1 tydzień i przecedzić. Zażywać 2 razy dziennie po 5 ml. przez miesiąc.

Jiaogulan wykazuje synergię z melisą, szyszkami chmielu, zielem damiana.

W sprzedaży znajdują się zarówno preparaty oparte na wyciągach z jiaogulanu jak i suche ziele.

Przeciwwskazania: Ciąża, karmienie piersią. Ziele jiaogulanu nie należy spożywać przed snem i na pusty żołądek.

Nie powinno być również spożywane przez osoby na stałe zażywające leki na nadciśnienie, leki uspokajające i antydepresanty.

Przeciwwskazaniem są również choroby autoimmunologiczne i zaburzenia krzepliwości krwi.

Preparaty i napary z jiaogulanu należy odstawić na 2 tygodnie przed planowaną operacją.

Image attribution: Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments