Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Glistnik – jaskółcze ziele (Chelidonium majus)

Glistnik to roślina wieloletnia osiągająca wysokość do 90 cm. Kwitnie od maja do października w lasach, na skrajach łąk, przydrożnych ugorach, na brzegach wód i w ogrodach.

Surowcem leczniczym jest ziele i korzeń. Charakterystyczną jego cechą po której można go rozpoznać to żółty sok wydzielający się z łodygi po jej przełamaniu.

Najbardziej wartościowe ziele jest zebrane w maju i czerwcu, później traci już wiele na swoich właściwościach leczniczych. Charakterystyczne dla tej rośliny jest duża wytrzymałość na mróz. Ziele w czasie zimy nie traci swojej zielonej barwy dzięki glikogenowi.

Ziele wysuszone w przewiewnym, zacieniony, miejscu pozostaje nadal zielone i wydziela ładny subtelny zapach. Korzeń, po oczyszczeniu z gleby i umyciu pod bieżącą wodą dobrze osuszamy i suszymy w temperaturze 30 – 50 st.C. Można też suszyć go w piekarniku elektrycznym nastawionym na 50 st. C.

Do składników czynnych glistnika należą:

  • alkaloidy
  • aminy biogenne
  • sangwinaryna
  • karoten
  • witamina C
  • śluzy
  • olejek eteryczny
  • żywice
  • flawonoidy
  • fenolokwasy
  • enzymy proteolityczne
  • lektyny
  • glikogen

Działanie

Ziele glistnika jest silnym środkiem leczniczym i pewnym w działaniu. Musi być jednak odpowiednio wysuszone. Działanie jego jest skuteczne, jednak dopasowanie dawki dla konkretnej osoby i przy konkretnym schorzeniu nie jest łatwe. Warto więc w tym wypadku skonsultować się z doświadczonym fitoterapeutą lub lekarzem zaznajomionym z jego działaniem. Przedawkowanie może mieć bardzo przykre konsekwencje. Działanie składników czynnych glistnika porównywalne są z działaniem kodeiny, papaweryny czy morfiny. Glistnik stosujemy krótko, do momentu zlikwidowania objawów choroby.

Lecznicze działanie glistnika zostało dawno opisane przez wielu zielarzy i uzdrowicieli i nie bez powodu nazwany on został „darem niebios”. Wynika to z dużej skuteczności terapii zwłaszcza przy wszelkich chorobach przewlekłych oraz szerokiego spektrum działania na cały organizm.

Najbardziej rozpowszechnionym sposobem zastosowania glistnika jest użycie zewnętrzne w przypadku opryszczki, kurzajek, kłykciny, brodawek, świerzbu a także do usuwania piegów i plam na skórze.

Wiele badań dowiodło, że spożywanie preparatów z glistnika daje bardzo dobre rezultaty w leczeniu chorób przewlekłych. Działa on:

  • rozkurczowo na mięśnie gładkie
  • uspokajająco, lekko narkotycznie
  • silnie przeciwbólowo
  • przeciwdrgawkowo
  • żółciopędnie
  • ochraniająco na miąższ wątroby
  • rozszerzająco na drogi oddechowe (ułatwia oddychanie)
  • przeciwarytmiczne (znosi migotanie przedsionków serca i częstoskurcz napadowy)
  • hamuje rozwój pierwotniaków. grzybów, bakterii, wirusów
  • przeciwnowotworowo
  • przeciwzapalnie
  • przeciwmiażdżycowo

Na szczególną uwagę zasługuje jego przeciwnowotworowe działanie. Szczególnie sprawdza się ono w leczeniu nowotworu trzustki, jelita grubego, prostaty, piersi, dróg moczowych a nawet białaczki. Zawarta w glistniku sangwinaryna prowadzi do programowanej śmierci komórek nowotworowych i hamuje ich podział.

Wskazaniami do stosowania preparatów z glistnika są:

  • schorzenia dróg moczowych
  • kolka wątrobowa i żółciowa, zastoje żółci, zapalenie wątroby
  • zapalenie trzustki
  • nowotwory
  • bolesna biegunka
  • zapalenie żołądka
  • zapalenie przydatków
  • skurcze oskrzeli, trudności w oddychaniu
  • dusznica bolesna
  • bolesne skurcze mięśni i naczyń w kończynach
  • niedotlenienie mięśnia sercowego
  • nerwica, bezsenność, zdenerwowanie, stres, lęk
  • gruźlica
  • choroby alergiczne
  • choroby zakaźne
  • reumatyzm
  • zapalenie płuc
  • zaburzenia trawienia, niestrawność

Sposoby użycia

Na zmiany skórne najwartościowszy jest świeżo wyciśnięty sok z łodygi. należy go nanosić na chorobowo zmienione miejsce kilka razy dziennie.

Preparaty stosowane w terapiach to napar, nalewka, wywar, intrakt, wyciąg glicerynowy.

Glistnik warto łączyć z kurkumą, rzepikiem, mniszkiem, ostropestem, dziurawcem, cząbrem.

Przeciwwskazania: jaskra, zaćma, choroba wrzodowa żołądka, ciąża i karmienie piersią, spożywanie leków zawierających atropinę lub jej pochodne, niedrożność dróg żółciowych.

Skutkami ubocznymi szczególnie przy przedawkowaniu preparatów są:

  • niestrawność
  • biegunka
  • mdłości
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • podwyższone ciśnienie
  • uszkodzenie oczu
  • uszkodzenie wątroby

W przypadku pojawienia się objawów zatrucia najlepiej podać białko kurzego jajka lub chude mleko i sprowokować wymioty po czym zgłosić się do lekarza.

Ostatnio niezwykle popularny stał się kwas Bołotowa. Wszelkie publikacje zachęcają do stosowania go przy wszelkich dolegliwościach, również chorobach nowotworowych. I rzeczywiście jego działanie jest imponujące a spektrum działania bardzo szerokie. Być może związane jest to z niezwykle korzystnym, leczniczym działaniem na nasze jelita i florę bakteryjną. A jak wiadomo zdrowie zaczyna się od jelit, mówi się , że to drugi mózg człowieka. Niemniej jednak, jak to z każdym preparatem bywa, są też przeciwwskazania do jego stosowania. Jest to min. białaczka (w tym przypadku stosuje się glistnik w innej postaci), choroba wrzodowa żołądka, poważne schorzenia wątroby, schorzenia wzroku (jaskra). No i oczywiście nie powinny poddawać się tej kuracji kobiety w ciąży i karmiące. Spotkałam się również z przypadkami złego tolerowania zakwasu u osób z nadciśnieniem tętniczym i przyjmujących lekarstwa nasercowe. Czytając ogłoszenia można zauważyć że w tytule zakwas Bołotowa pojawia się też „carska wódka” To jest zupełnie inny preparat. Zakwas Bołotowa musi być w wykonany z glistnika oraz koziej serwatki, nie przegrzanej!!!!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Więcej o glistniku tutaj. […]