Glistnik – jaskółcze ziele (Chelidonium majus)

Glistnik to roślina wieloletnia osiągająca wysokość do 90 cm. Kwitnie od maja do października w lasach, na skrajach łąk, przydrożnych ugorach, na brzegach wód i w ogrodach.

Surowcem leczniczym jest ziele i korzeń. Charakterystyczną jego cechą po której można go rozpoznać to żółty sok wydzielający się z łodygi po jej przełamaniu.

Najbardziej wartościowe ziele jest zebrane w maju i czerwcu, później traci już wiele na swoich właściwościach leczniczych. Charakterystyczne dla tej rośliny jest duża wytrzymałość na mróz. Ziele w czasie zimy nie traci swojej zielonej barwy dzięki glikogenowi.

Ziele wysuszone w przewiewnym, zacieniony, miejscu pozostaje nadal zielone i wydziela ładny subtelny zapach. Korzeń, po oczyszczeniu z gleby i umyciu pod bieżącą wodą dobrze osuszamy i suszymy w temperaturze 30 – 50 st.C. Można też suszyć go w piekarniku elektrycznym nastawionym na 50 st. C.

Do składników czynnych glistnika należą:

  • alkaloidy
  • aminy biogenne
  • sangwinaryna
  • karoten
  • witamina C
  • śluzy
  • olejek eteryczny
  • żywice
  • flawonoidy
  • fenolokwasy
  • enzymy proteolityczne
  • lektyny
  • glikogen

Działanie

Ziele glistnika jest silnym środkiem leczniczym i pewnym w działaniu. Musi być jednak odpowiednio wysuszone. Działanie jego jest skuteczne, jednak dopasowanie dawki dla konkretnej osoby i przy konkretnym schorzeniu nie jest łatwe. Warto więc w tym wypadku skonsultować się z doświadczonym fitoterapeutą lub lekarzem zaznajomionym z jego działaniem. Przedawkowanie może mieć bardzo przykre konsekwencje. Działanie składników czynnych glistnika porównywalne są z działaniem kodeiny, papaweryny czy morfiny. Glistnik stosujemy krótko, do momentu zlikwidowania objawów choroby.

Lecznicze działanie glistnika zostało dawno opisane przez wielu zielarzy i uzdrowicieli i nie bez powodu nazwany on został „darem niebios”. Wynika to z dużej skuteczności terapii zwłaszcza przy wszelkich chorobach przewlekłych oraz szerokiego spektrum działania na cały organizm.

Najbardziej rozpowszechnionym sposobem zastosowania glistnika jest użycie zewnętrzne w przypadku opryszczki, kurzajek, kłykciny, brodawek, świerzbu a także do usuwania piegów i plam na skórze.

Wiele badań dowiodło, że spożywanie preparatów z glistnika daje bardzo dobre rezultaty w leczeniu chorób przewlekłych. Działa on:

  • rozkurczowo na mięśnie gładkie
  • uspokajająco, lekko narkotycznie
  • silnie przeciwbólowo
  • przeciwdrgawkowo
  • żółciopędnie
  • ochraniająco na miąższ wątroby
  • rozszerzająco na drogi oddechowe (ułatwia oddychanie)
  • przeciwarytmiczne (znosi migotanie przedsionków serca i częstoskurcz napadowy)
  • hamuje rozwój pierwotniaków. grzybów, bakterii, wirusów
  • przeciwnowotworowo
  • przeciwzapalnie
  • przeciwmiażdżycowo

Na szczególną uwagę zasługuje jego przeciwnowotworowe działanie. Szczególnie sprawdza się ono w leczeniu nowotworu trzustki, jelita grubego, prostaty, piersi, dróg moczowych a nawet białaczki. Zawarta w glistniku sangwinaryna prowadzi do programowanej śmierci komórek nowotworowych i hamuje ich podział.

Wskazaniami do stosowania preparatów z glistnika są:

  • schorzenia dróg moczowych
  • kolka wątrobowa i żółciowa, zastoje żółci, zapalenie wątroby
  • zapalenie trzustki
  • nowotwory
  • bolesna biegunka
  • zapalenie żołądka
  • zapalenie przydatków
  • skurcze oskrzeli, trudności w oddychaniu
  • dusznica bolesna
  • bolesne skurcze mięśni i naczyń w kończynach
  • niedotlenienie mięśnia sercowego
  • nerwica, bezsenność, zdenerwowanie, stres, lęk
  • gruźlica
  • choroby alergiczne
  • choroby zakaźne
  • reumatyzm
  • zapalenie płuc
  • zaburzenia trawienia, niestrawność

Sposoby użycia

Na zmiany skórne najwartościowszy jest świeżo wyciśnięty sok z łodygi. należy go nanosić na chorobowo zmienione miejsce kilka razy dziennie.

Preparaty stosowane w terapiach to napar, nalewka, wywar, intrakt, wyciąg glicerynowy.

Glistnik warto łączyć z kurkumą, rzepikiem, mniszkiem, ostropestem, dziurawcem, cząbrem.

Przeciwwskazania: jaskra, zaćma, choroba wrzodowa żołądka, ciąża i karmienie piersią, spożywanie leków zawierających atropinę lub jej pochodne, niedrożność dróg żółciowych.

Skutkami ubocznymi szczególnie przy przedawkowaniu preparatów są:

  • niestrawność
  • biegunka
  • mdłości
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • podwyższone ciśnienie
  • uszkodzenie oczu
  • uszkodzenie wątroby

W przypadku pojawienia się objawów zatrucia najlepiej podać białko kurzego jajka lub chude mleko i sprowokować wymioty po czym zgłosić się do lekarza.

Ostatnio niezwykle popularny stał się kwas Bołotowa. Wszelkie publikacje zachęcają do stosowania go przy wszelkich dolegliwościach, również chorobach nowotworowych. I rzeczywiście jego działanie jest imponujące a spektrum działania bardzo szerokie. Być może związane jest to z niezwykle korzystnym, leczniczym działaniem na nasze jelita i florę bakteryjną. A jak wiadomo zdrowie zaczyna się od jelit, mówi się , że to drugi mózg człowieka. Niemniej jednak, jak to z każdym preparatem bywa, są też przeciwwskazania do jego stosowania. Jest to min. białaczka (w tym przypadku stosuje się glistnik w innej postaci), choroba wrzodowa żołądka, poważne schorzenia wątroby, schorzenia wzroku (jaskra). No i oczywiście nie powinny poddawać się tej kuracji kobiety w ciąży i karmiące. Spotkałam się również z przypadkami złego tolerowania zakwasu u osób z nadciśnieniem tętniczym i przyjmujących lekarstwa nasercowe. Czytając ogłoszenia można zauważyć że w tytule zakwas Bołotowa pojawia się też „carska wódka” To jest zupełnie inny preparat. Zakwas Bołotowa musi być w wykonany z glistnika oraz koziej serwatki, nie przegrzanej!!!!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Więcej o glistniku tutaj. […]