Czarnuszka siewna zwana również kuminem czarnym, czarnym złotem faraonów to chyba jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Należy do rodziny jaskrowatych i w stanie naturalnym można ją spotkać na Bliskim Wschodzie oraz w krajach śródziemnomorskich. Z tamtych krajów pozyskiwane są najcenniejsze ziarna tej rośliny. Kupując je warto zapytać o kraj pochodzenia. Ma to bardzo duże znaczenie przy wykorzystywaniu jej w celach leczniczych. Niezwykle cenili ją już w starożytności Egipcjanie i Grecy ze względu na niezwykle szerokie spektrum działania. Badania wykazały, że ma ona zastosowanie praktycznie w schorzeniach każdego układu, począwszy od schorzeń układu oddechowego a skończywszy na układzie nerwowym. Nie bez powodu została nazwana „lekarstwem na wszystko z wyjątkiem śmierci”.
Najcenniejszymi składnikami czynnymi czarnuszki są: tymochinon, saponiny, olejki eteryczne, alkaloidy, politymochinon, kwercetyna, aminokwasy, fitosterole, kemferol oraz witaminy F, K oraz E.
Najbardziej popularnym produktem wytwarzanym z nasion czarnuszki jest olejek wykorzystywany do celów leczniczych. Niemniej jednak czarnuszka służy również jako wspaniała przyprawa. I tutaj też należy zwrócić szczególną uwagę na sposób użycia ziaren. Ze względu na fakt, że zmielone ziarna czarnuszki poddane gorącej obróbce tracą w dużym stopniu swoje właściwości lecznicze warto sprawdzać czy kupujemy olejek tłoczony na zimno. Takie zmielone nasionka można również z powodzeniem stosować do sałatek. Natomiast piekąc chleb z czarnuszką lub gotując zupę nie należy ich rozdrabniać. Doskonale spełnią swoją rolę wrzucone do każdej gotującej się potrawy.
Właściwości lecznicze:
Znajdujący się w nasionach olej działa przed wszystkim przeciwzapalnie, przeciwpasożytniczo, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo i przeciwalergicznie.
Osoby borykające się ze słabą odpornością powinny skorzystać z leczniczych właściwości olejku.
Czarnuszka działa silnie immunostymulująco, wspomaga detoksykację, regeneruje chore komórki, działa też jako przeciwutleniacz.
Poza tym:
- hamuje procesy autoagresji – niezwykle pomocny w leczeniu Hashimoto, tocznia, łuszczycy, RZS, AZS, cukrzycy.
- działa przeciwnowotworowo (w nasionach zawarta jest alfa-hederyna). Oprócz tego niweluje skutki uboczne związane z napromieniowaniem przy hemioterapii i radioterapii.
- wspaniale leczy schorzenia układu oddechowego ( grypa, angina, schorzenia płuc, zatok, oskrzeli)
- hamuje agregację krwinek, obniża poziom homocysteiny (działa przeciwzakrzepowo i przeciwzawałowo), reguluje ciśnienie krwi.
- poprawia trawienie, pracę wątroby, dróg żółciowych i trzustki
- działa silnie przeciwpasożytniczo ( pasożyty jelitowe), hamuje rozwój grzybu pasożytniczego Candida ( przy zażywaniu na czczo).
- jest pomocny we wszelkich schorzeniach układu kostnego – bóle stawów, kręgosłupa
- działa adaptogennie, poprawia samopoczucie,zmniejsza poziom stresu, walczy z depresją
- jest pomocna dla kobiet – łagodzi bóle menstruacyjne, reguluje cykle oraz poprawia laktację u kobiet karmiących.
- zewnętrznie stosowana przy leczeniu wszelkich schorzeń skórnych ( trądzik, egzema, ropnie, brodawki, wszelkie ukąszenia.
Sposoby stosowania:
Napar z nasion czarnuszki: 2 łyżeczki nasiona zalać szklanką wrzątku i odstawić na 30 min. Przecedzić o pić 3 razy dziennie szklankę. Można też stosować zewnętrznie przy schorzeniach skórnych w formie okładów.
Miód z czarnuszką: zmielone ziarna wymieszać z miodem w proporcji 1:1. Dobrze sprawdza się w przypadku przeziębienia. W celu podniesienia odporności można dodać odrobinę wina lub wódki. Należy spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce.
Nalewka czarnuszkowa: ziarna czarnuszki zalać 50% alkoholem podgrzanym do 40 st.C w stosunku 1:2. Odstawić na 3 tygodnie i przefiltrować. Zażywać 1 raz dziennie po 10 ml przez 2 tygodnie.
Mielona czarnuszka: może być stosowana do sałatek, zmieszana z masłem lub miodem.
Maść na schorzenia skórne: zmielone nasiona połączyć ze smalcem gęsim oraz roztopionym propolisem.
Warto zaznaczyć, że czarnuszka siewna wspaniale działa w połączeniu ze srebrem koloidalny. W przypadku zakażeń, infekcji warto preparaty stosować równocześnie.
Przeciwwskazania:
Szczególnych przeciwwskazań do stosowania czarnuszki nie ma. Mogą ją stosować nawet kobiety w ciąży i karmiące (ale w zmniejszonych dawkach).
Zewnętrznie stosowana może wywołać alergię ale zdarza się to niezwykle rzadko.
Image credits: Ludwik Polak, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons