Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

CZARNUSZKA SIEWNA (Nigella sativa)

Czarnuszka siewna zwana również kuminem czarnym, czarnym złotem faraonów to chyba jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Należy do rodziny jaskrowatych i w stanie naturalnym można ją spotkać na Bliskim Wschodzie oraz w krajach śródziemnomorskich. Z tamtych krajów pozyskiwane są najcenniejsze ziarna tej rośliny. Kupując je warto zapytać o kraj pochodzenia. Ma to bardzo duże znaczenie przy wykorzystywaniu jej w celach leczniczych. Niezwykle cenili ją już w starożytności Egipcjanie i Grecy ze względu na niezwykle szerokie spektrum działania. Badania wykazały, że ma ona zastosowanie praktycznie w schorzeniach każdego układu, począwszy od schorzeń układu oddechowego a skończywszy na układzie nerwowym. Nie bez powodu została nazwana „lekarstwem na wszystko z wyjątkiem śmierci”.

Najcenniejszymi składnikami czynnymi czarnuszki są: tymochinon, saponiny, olejki eteryczne, alkaloidy, politymochinon, kwercetyna, aminokwasy, fitosterole, kemferol oraz witaminy F, K oraz E.

Najbardziej popularnym produktem wytwarzanym z nasion czarnuszki jest olejek wykorzystywany do celów leczniczych. Niemniej jednak czarnuszka służy również jako wspaniała przyprawa. I tutaj też należy zwrócić szczególną uwagę na sposób użycia ziaren. Ze względu na fakt, że zmielone ziarna czarnuszki poddane gorącej obróbce tracą w dużym stopniu swoje właściwości lecznicze warto sprawdzać czy kupujemy olejek tłoczony na zimno. Takie zmielone nasionka można również z powodzeniem stosować do sałatek. Natomiast piekąc chleb z czarnuszką lub gotując zupę nie należy ich rozdrabniać. Doskonale spełnią swoją rolę wrzucone do każdej gotującej się potrawy.

Właściwości lecznicze:

Znajdujący się w nasionach olej działa przed wszystkim przeciwzapalnie, przeciwpasożytniczo, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo i przeciwalergicznie.

Osoby borykające się ze słabą odpornością powinny skorzystać z leczniczych właściwości olejku.

Czarnuszka działa silnie immunostymulująco, wspomaga detoksykację, regeneruje chore komórki, działa też jako przeciwutleniacz.

Poza tym:

  • hamuje procesy autoagresji – niezwykle pomocny w leczeniu Hashimoto, tocznia, łuszczycy, RZS, AZS, cukrzycy.
  • działa przeciwnowotworowo (w nasionach zawarta jest alfa-hederyna). Oprócz tego niweluje skutki uboczne związane z napromieniowaniem przy hemioterapii i radioterapii.
  • wspaniale leczy schorzenia układu oddechowego ( grypa, angina, schorzenia płuc, zatok, oskrzeli)
  • hamuje agregację krwinek, obniża poziom homocysteiny (działa przeciwzakrzepowo i przeciwzawałowo), reguluje ciśnienie krwi.
  • poprawia trawienie, pracę wątroby, dróg żółciowych i trzustki
  • działa silnie przeciwpasożytniczo ( pasożyty jelitowe), hamuje rozwój grzybu pasożytniczego Candida ( przy zażywaniu na czczo).
  • jest pomocny we wszelkich schorzeniach układu kostnego – bóle stawów, kręgosłupa
  • działa adaptogennie, poprawia samopoczucie,zmniejsza poziom stresu, walczy z depresją
  • jest pomocna dla kobiet – łagodzi bóle menstruacyjne, reguluje cykle oraz poprawia laktację u kobiet karmiących.
  • zewnętrznie stosowana przy leczeniu wszelkich schorzeń skórnych ( trądzik, egzema, ropnie, brodawki, wszelkie ukąszenia.

Sposoby stosowania:

Napar z nasion czarnuszki: 2 łyżeczki nasiona zalać szklanką wrzątku i odstawić na 30 min. Przecedzić o pić 3 razy dziennie szklankę. Można też stosować zewnętrznie przy schorzeniach skórnych w formie okładów.

Miód z czarnuszką: zmielone ziarna wymieszać z miodem w proporcji 1:1. Dobrze sprawdza się w przypadku przeziębienia. W celu podniesienia odporności można dodać odrobinę wina lub wódki. Należy spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce.

Nalewka czarnuszkowa: ziarna czarnuszki zalać 50% alkoholem podgrzanym do 40 st.C w stosunku 1:2. Odstawić na 3 tygodnie i przefiltrować. Zażywać 1 raz dziennie po 10 ml przez 2 tygodnie.

Mielona czarnuszka: może być stosowana do sałatek, zmieszana z masłem lub miodem.

Maść na schorzenia skórne: zmielone nasiona połączyć ze smalcem gęsim oraz roztopionym propolisem.

Warto zaznaczyć, że czarnuszka siewna wspaniale działa w połączeniu ze srebrem koloidalny. W przypadku zakażeń, infekcji warto preparaty stosować równocześnie.

Przeciwwskazania:

Szczególnych przeciwwskazań do stosowania czarnuszki nie ma. Mogą ją stosować nawet kobiety w ciąży i karmiące (ale w zmniejszonych dawkach).

Zewnętrznie stosowana może wywołać alergię ale zdarza się to niezwykle rzadko.

Image credits: Ludwik Polak, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments