Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Bez czarny (Sambucus Nigra)

Bez czarny dawniej zwany również hyczką lub bzowiną. Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych stosowanych od wieków w medycynie ludowej. Otaczany był wielką czcią. Uważano, że ma magiczną moc ochronną, więc sadzono go przy domach, a z drewna robiono amulety.

Surowcem leczniczym są kwiaty, owoce i czasem kora. Jest to surowiec flawonoidowy. Zawiera duże ilości kwertecyny i triterpenów. Oprócz tego w jego składzie znajdują się fitosterole, kwasy fenolowe (kawowy, ferulowy, chlorogenowy), garbniki, nitrylozydy, olejek eteryczny i związki mineralne.

Wodne wyciągi z kwiatów bzu czarnego uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi w obrębie serca. Pomocne są również w schorzeniach dróg oddechowych – ułatwiają odksztuszanie zalegającej wydzieliny śluzowej. Oprócz tego obniżają gorączkę, działają napotnie i moczopędnie.

Wskazaniem do spożywania preparatów z czarnego bzu jest również przerost gruczołu krokowego i zapalenie dróg moczowych.

Sposoby użycia

Świeże kwiaty bzu wykorzystuje się do syropów i nalewek, a także doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek

Napar z kwiatów: można sporządzić na wodzie lub mleku. Na 1 szklankę płynu bierzemy 1-2 łyżek rozdrobnionch kwiatów. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. pod przykryciem.

Napar taki można podawać też małym dzieciom. Przy nieżytach dróg oddechowych, przeiębieniu, grypie pijemy co 2 godziny po 100 ml. W przypadku pękających naczyń krwionośnych, chorobach skóry, podczas kuracji odtruwającej pijemy przez 2 tygodnie 2 szklanki dziennie i przez następne dwa tygodnie po 1 szklance dziennie.

Napar taki doskonale zapobiega powstawaniu worków i cieni pod oczami, pomaga przy zapaleniu spojówek, przy trądziku i dermatozie. Wówczas wykorzystujemy go do okładów i przemywań. Robiąc nasiadówki leczymy zapalenie narządów płciowych.

Syrop z kwiatów czarnego bzu: Przepis dr. Różańskiego: zebrać 16 l. kwiatów, przemielić przez maszynke do mięsa, zasypać 4-5 paczkami kwasku cytrynowego i zalać 10 – 12 l wody. Zagotować i zostawić na noc. Na drugi dzień przecedzić i podgrzać dodając 5-6 kg cukru. Dobrze wymieszać. Rozlać do butelek lub słoików, zakręcać na gorąco. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop taki jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Jest bogaty we flawonoidy, potas, witaminy i fitosterole. Bardzo dobrze wzmacnia organizm.

Tonik z kwiatów: baldachy kwiatów zalać wrzątkiem (tak aby tylko przykrył surowiec) i odstawić na 24 godziny. Przecedzić i dodać ocet jabłkowy w stosunku 1 l naparu i 250 ml octu jabłkowego. Taki tonik działa przeciwzapalnie, zmiękcza i wygładza skórę twarzy.

Napój orzeźwiający z kwiatów czarnego bzu (z odrobiną alkoholu): Kilkanaście świeżo zerwanych baldachów wsadzić do gąsiora i zalać 5 litrami przegotowanej, ostudzonej wody, dodać 4 drobno pokrojone cytryny i 2 łyżki octu jabłkowego. Zagotować 1 litr wody z 700 g cukru, lekko ostudzić i dodać do gąsiora. Odstawić na 7 dni. Po tym czasie powinna pojawić sie piana. Wówczas przecedzamy napój i rozlewamy do butelek.

Syrop z owoców: 1/2 l. owoców przepłukać i zalać 100 ml wody. Postawić na małym ogniu i podgrzewać aż skórka owoców zacznie pękać. Przetrzeć owoce przez sito i dodąc do nich 4 łyżki stołowe cukru. Można użyć również cukru trzcinowego. Jeszcze raz zagotować, aby cukier się rozpuścił i syrop zgęstniał. Do powstałego syropu można dodać 2-3 zmielonych goździków, gałki muszkatałowej i cynamonu do smaku.

Stosować kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.

Kisiel: 25 dag owoców bzu zalać 2 szklankami wrzątku. Gotowac na małym ogniu przez 10 min, po czym przetrzeć przez sito i dodać 4 łyżeczki cukru. 1 łyżkę mąki wymieszać w małej ilości wody i dodać do musu. Jeść na ciepło.

Kisiel bardzo dobrze działa w przypadku zaparć.

Dżem z owoców bzu z jabłkami: 1 kg jabłek obrać, wydrążyć gniazda nasienne i rozgotować w 1/2 szklanki wody. 1/2 kg owoców bzu gotować w 5 łyżkach wody przez 5 min. Obie masy owocowe połączyć i dodać do nich cukier w proporcji 2:1. Zagotować aby cukier sie rozpuścił. Przekładać do wyparzonych słoiczków, dobrze zamknąć i okryć szczelnie kocem. Poczekać do wystudzenia.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments