Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ashwagandha (Withania somnifera).

Ashwagandha (w dosłownym tłumaczeniu oznacza „zapach konia”), inaczej witania ospała. Inna nazwa to żeń-szeń indyjski.

Rośnie na południu Azji, w Egipcie i w południowo – wschodniej części Europy, ale można ją hodować w doniczce.

Działanie

Ashwagandha stosowana jest w tradycyjnej medycynie wschodniej. Terapeuci ayurwedyjscy używają preparatów z witanią do leczenia reumatyzmu.

Surowcem leczniczym jest korzeń i owoc. W sprzedaży znajduje się głównie korzeń sposzkowany w kapsułkach.

Korzeń ashwagandhy ma najsilniejsze działanie, bogaty jest w alkaloidy nikotynowe fitosterole, kumaryny, fenolokwasy i sitoindozydy. Składniki te sprawiają, że ashwagadha ma szczególne działanie prozdrowotne:

  • zwiększa odporność organizmu
  • jako adaptogen zwiększa odporność organizmu na stres
  • pomaga w leceniu depresji, stanów lękowych, zaburzeń snu spowodowanych stresem
  • poprawia procesy uczenia się, zapamiętywania, kojarzenia
  • jest pomocna przy chorobie Alzheimera – znosi przykre doznania i poprawia samopoczucie
  • działa przeciwnowotworowo
  • pomocna jest w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, migreny, niedoczynności tarczycy, reumatyzmu dny. miażdżycy, choroby wieńcowej, padaczki
  • wspomaga terapię odwykową w przypadku alkoholizmu
  • wykorzystywana jest przy objawach zmęczonych nadnerczy

Ashawagandha działa również odmładzająco na skórę i ciało.

Wg. dr. Różańskiego skutecznymi dawkami są: 6 g dziennie sproszkowanego korzenia (można stosować jako dodatek do jogurtu), 500 g dziennie suchych ekstraktów lub 12 ml dziennie nalewki lub ekstraktu płynnego w stosunku 1:2

Sposoby użycia


Odwar: 5 g. pociętego korzenia zalać szklanką wrzącej wody i gotować 5 min.na malutkim ogniu. Przecedzić i pić 2 razy dziennie po szklance. Odwar można również stosować do przemywania twarzy lub jako dodatek do kąpieli.

Wyciąg alkoholowy: Rozdrobniony korzeń lub owoc zalać 40% alkoholem w stosunku 1:2. Odstawić na min. 2 tygodnie. Przefiltrować.

Wyciągi alkoholowe maja silniejsze działanie.

Ashawagandha wykazuje synergizm z: różeńcem górskim, melisą, miłorzębem, kurkumą.

Przeciwwskazania: zażywanie barbituranów (leki znieczulające, nasenne, przeciwpadaczkowe), ciąża, karmienie piersią, nadczynność tarczycy

Image credits: formulatehealth, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments