Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Aronia czarna, aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa)

Aronia to krzew z rodziny różowatych pochodzacy z Ameryki Północnej. Głównie spotkamy ją w ogródkach i na plantacjach, ale można ją spotkać również dziko rosnacą na brzegach lasów.

Surowcem leczniczym aronii czarnej są odżywcze owoce zawierające pektyny, cukry, kwasy organiczne, żelazo, jod, mangan, molibden, miedź, fosfor, wapń, witaminę P, C, E, A, witaminy z grupy B, antocyjany, flawonoidy, garbniki.

Lista składników czynnych w aronii jest bardzo długa.

Spektrum działania zdrowotnego aronii jest również niezwykle szerokie.

Aronia najczęściej stosowana jest w leczeniu nadciśnienia, ale wpływa ona równiez niezwykle korzystnie na cały układ krwionośny. Przeciwdziała zawałowi, miażdżycy, wzmacnia i uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi w mózgu, krążenie oczne, wieńcowe, w kończynach.

W przypadku alergii i chorobach autoimmunologicznych łagodzi objawy choroby.

Aronia wpływa też korzystnie na choroby układu pokarmowego. Bardzo dobrze sprawdza się przy zespole jelita drażliwego. Bardzo skutecznie łagodzi stan zapalny i wysięki, przyspiesza gojenie się nadżerek i owrzodzeń. Poza tym wspomaga regenerację komórek wątroby, działa ochronnie na trzustkę, ma właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelitowy i żołądkowy.

Warto również skorzystać z preparatów z aronii po operacjach, przy chorobach wyniszczających organizm. Ma ona właściwości regenerujące i wzmacniające. Hamuje rozwój bakterii nawet tych opornych na antybiotyki.

Lecznicze działanie aronii można wykorzystać przy schorzeniach okulistycznych. Poprawia ona krążenie oczne, zapobiega angiopatii, leczy i zapobiega zapaleniu naczyniówki, siatkówki i tęczówki.

Związki zawarte aronii wiążą toksyny i tym samym unieszkodliwiają je. Badania wykazały, że w ten sposób aronia chroni przed nowotworami spowodowanymi niewłaściwą dietą. Szczegolnie zapobiega rakowi jelita grubego i podobno piersi.

Przeciwwskazania do spożywania aronii i jej przetworów to:

  • niskie ciśnienie krwi
  • nadkwasota żołądka
  • wrzody żołądka
  • zakrzepowe zapalenie żył
  • zaparcia

Sposoby użycia:

Napar: Owoce aronii zalać wrzątkiem, przykryć i poczekać aż woda zmieni kolor na ciemny granat.

Konfitura: Smak aronii bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem (sama aronia jest dość cierpka).

1 kg aronni i 2 kg jabłek pokrojonych w kostkę bez gniazd nasiennych (proporcje można zmieniać wg uznania) włożyć do garnka i gotować aż owoce zmiękną. Dodać 350 g cuku (ilość może też być wg uznania) i gotować aż cukier rozpuści się. Można też konfiturę doprawić sokiem z cytryny. Przełożyć gorącą konfiturę do wypażonych słoiczków, dobrze zamknąć i odwrócić dnem do góry. Przykryć kocem. Trzymać do ostygnięcia.

Okłady: Warto zatosować okłady ze zmiażdżonych owoców. Zawierają one dużo rutyny przez co przyspieszają gojenie się ran i oparzeń.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments