Kolostrum to mleko wytwarzane krótko po porodzie, zwane również siarą. Jest to pierwsze pożywienie dla nowo narodzonego.
To niezwykle cenne pożywienie zaczyna być produkowane już podczas ciąży. Największą wartość kolostum pozyskuje się podczas pierwszego i drugiego dojenia, zawiera ono ponad 500 składników dzięki którym noworodek zaopatrywany jest we wszystkie niezbędne witaminy, minerały i substancje odżywcze. Buduje ono również odporność organizmu dzięki dużej zawartości immunoglobulin – przeciwciał chroniących przed czynnikami chorobotwórczymi.
Najcenniejszymi składnikami kolostrum są:
- białka serwatkowe i kazeinowe
- laktoza dostarczająca energii i regulująca aktywność flory bakteryjnej w jelita
- kolostronina zapobiegająca reakcjom alergicznym
- laktoferyna działająca przeciwnowotworowo, hamująca rozwój i rozrost komórek rakowych
- lizozym niszczący bakterie
- laktoferyna przeciwwirusowa
- minerały: fosfor, wapń, magnez, potas
- witaminy: B1, B2, B6, C, E, A
W sprzedaży znajduje się kolostrum poddane liofilizacji. W ten sposób powstaje proszek sprzedawany w saszetkach, kapsułkach lub w postaci zawiesiny.
Kolostrum można też dodawać do kosmetyków, szamponów, odżywek.
Siara dostępna na rynku najczęściej pozyskiwana jest od klaczy, owiec (do produkcji góralskiej żętycy), krów oraz kóz.
Właściwości
Badania naukowe wykazały niezwykle korzystny wpływ kolostrum na organizm człowieka:
- dostarcza energii, reguluje aktywność flory bakteryjnej jelit, zmniejsza objawy alergii, działa bakteriobójczo, antywirusowo, hamuje rozrost komórek nowotworowych, pomaga w leczeniu chorób autoimmunologicznych – siara bydlęca
- zapobiega odkładaniu się w mózgu nieprawidłowego białka (beta-amyloidu) przez co hamuje rozwój choroby Alzheimera, poprawia pamięć u chorych – siara owiec – żętyca
- wspomaga układ odpornościowy, regeneruje siły po wysiłku, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze, wzmacnia mięśnie, redukuje skutki stresu, wzmacnia układ nerwowy , poprawia pamięć – siara kozia
- poza ty kolostrum obniża ciśnienie krwi, wzmacnia zęby i kości, przeciwdziała rozwojowi próchnicy, leczy biegunki, leczy trądzik, wirusowe zapalenie płuc, Helicobacter pylori, wirusowe zapalenie wątroby.
Dla sportowców kolostrum to doskonały suplement diety pozwalający utrzymać organizm w wysokiej formie. Zmniejsza ono stany zapalne i regeneruje mikrouszkodzenia mięśni powstałe podczas dużego wysiłku fizycznego. Poza tym pomaga w rozbudowie masy mięśniowej.
Kolostrum polecane jest również małym dzieciom w szczególności w okresie jesienno – zimowym. Zabezpiecza również dziecko przed infekcjami związanymi z przebywaniem w dużych grupach np. w przedszkolu.
Skutki uboczne spożywania kolostrum występują niezwykle rzadko. Mogą pojawiać się wzdęcia i niestrawność. Wskazane jest wówczas zmniejszenie dawki lub zwiększenie odstępów spożywania.
Przeciwwskazania: Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania kolostrum jest uczulenie na mleko, czyli przede wszystkim na kazeinę i laktozę. Mogą pojawić się wówczas objawy t.j. senność, osłabienie, biegunka.
Należy również stosować się do zalecanych dawek. Przedawkowanie preparatów może przynieść odwrotny skutek do zamierzonego, gdyż nastąpi przestymulowanie organizmu.