Sosna to drzewo pospolite w naszym klimacie. Lubi podłoże piaszczyste, ale rośnie też na terenach podmokłych.
Jest to jedno z najsilniej oddziałujących roślin na nasz organizm. Jej właściwości zdrowotnych nie da się przecenić.
Surowcami wykorzystywanymi do terapii i produkcji preparatów leczniczych są nie tylko igły ale przede wszystkim młode pączki, pyłek i zielone, młode szyszki.
Sosna dostarcza nam wiele witamin, minerałów, a jej igiełki zbierane zimą zasobne są w leczniczą witaminę C.
Cennymi składnikami sosny są również olejki eteryczne, bioflanoidy i fitoestrogeny.
Innymi cennymi składnikami czynnymi są: garbiki, kwas sapinowy, pinitaninowy, ceropinowty, żywice, koniferol.
Działanie preparatów z sosny:
- działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, dezynfekująco
- dobrze radzą sobie z zarodnikami drożdży i z pleśnią
- igły sosny działają przeciwnowotworowo (antymutagennie)
- świetnie radzą sobie w przypadku dolegliwości układu oddechowego (zapalenie płuc, oskrzeli, kaszel), pomagają w odkrztuszaniu zaflegmienia, udrażniają zatoki
- obniżają gorączkę podczas grypy, anginy i podczas innych schorzeń przeziębieniowych
- działają żółciopędnie
- wspomagają reakcje immunologiczne
- działają przeciwbólowo
- poprawiają ukrwienie
- ze wzglęgu na lekkie działanie moczopędne, przeciwwirusowe i dezynfekujące sprawdza się też w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych
Sposoby stosowania:
Większość składników czynnych sosny nie rozpuszcza się w wodzie. wskazane jest przed wykonaniem preparatu skropić surowiec alkoholem. Najlepiej spirytusem i pozostawić na 10- 15 min.
Napar ze świeżych pączków sosny: 2 łyżki pączków sosny rozdrobnić i skropić spirytusem. Odstawić na 10 min. Zalać 200 ml wrzącej wody lub mlekiem i ponownie ostawić na 10 min. Pić zaraz po przygotowaniu gorący, parujący napar. Można go wzbogacić sokiem np. z czarnego bzu lub malinowym.
Nalewka sosnowa: świeże pędy sosny rozdrobnić i skropić spirytusem. Odstawić na 10 min. Zalać 40% alkoholem podgrzanym do 60 st.C. w stosunku 1: 5. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić.
Spożywać do 4 razy dziennie po pół łyżeczki nalewki rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka.
Nalewkę można też stosować do wcierania przy kontuzjach, odmrożeniach, kaszlu (wcieramy w klatkę piersiową) i przy bólu stawów ( działa przeciwbólowo).
Odwar z igieł sosnowych: 1/2 szklanki świeżych igiełek sosny zmiażdżyć lub zmielić na drobniejsze kawałeczki w mikserze. Skropić alkoholem i odstawić na 5 min. Surowiec zalać 1/2 l. wody i doprowadzić na wolnym ogniu do wrzenia. Zdjąć z ognia i pozostawić surowiec pod przykryciem na 2 godziny. Odwar przefiltrować. Pić w przypadku przeziębienia, spadku odporności, przy problemach z zatokami 3 razy dziennie po 1/2 szklanki gorącego odwaru.
Syrop z igieł sosnowych: Świeże igły sosny dobrze zmiażdżyć, układać w słoju i zasypywać warstwy cukrem. Odstawić w ciemne miejsce raz dziennie ugniatając np. tłuczkiem igły aby wypuściły sok. Po paru dniach syrop powinien przykryć igły. Odcedzić syrop do butelek lub słoików. Jeżeli preparat będzie pasteryzować powinien przetrwać do następnych zbiorów za rok. Jeżeli chcemy być pewni trwałości można dodać do niego trochę spirytusu.
Syrop z zielonych szyszek sosny Szyszki na syrop powinny być miękkie, soczyste z jak największą ilością żywicy. Szyszki myjemy w zimnej wodzie i dobrze osuszamy. Kroimy w drobne plasterki i układamy w słoju zasypując cukrem w stounku 1: 1 (proporcje wagowe). Słój trzymamy w nasłonecznionym miejscu przez kilka dni aby cukier się rozpuścił od czasu do czasu ugniatając surowiec. Po kilku dniach odstawiamy słój w zacienione miejsce na 3 tygodnie w dalszym ciągu codziennie mieszając miksturę i ugniatając szyszki. Po przecedzeniu syropu można zapasteryzować lub dodać alkohol.
Kąpiel sosnowa: 20 dag igieł sosnowych zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na godziny. Odwar wlać do wanny z wodą do kąpieli. Przebywanie w wanie nie powinno trwać dłużej jak 20 min.
Kąpiel poprawia krążenia, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, uspokajająco, likwiduje stany zapalne skóry, pomaga w bólach mięśni i nerwobólach.
Inhalacja: W naczyniu, najlepiej emaliowanym, zagotować świeże igły, zielone szyszki lub pędy sosny. Stosujemy garść surowca na 1 litr wody. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy pod przykryciem na godzinę do naciągnięcia. Ponownie doprowadzić do wrzenia, głowę przykrytą ręcznikiem pochylić nad naczyniem i wdychać parę przez kilka minut. Zabieg warto wykonać wieczorem gdyż nie wskazane jest wychodzenie na pole przez kilka godzin. Inhalacja jest skuteczna przy schorzeniach zatok, stanach zapalnych skóry twarzy, przeziębieniu, zaflegmieniu dróg oddechowych.
Przeciwwskazania:
Preparatów zawierających alkohol nie należy podawać dzieciom i kobietom w ciąży. Można je zastąpić syropami lub odwarami.
Ze szczególną ostrożnością powinny stosować syropy osoby chore na cukrzycę.
Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów jest również krztusiec i astma oskrzelowa.