Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

Pokrzywa to jednoroczna bylina przez wiele osób traktowana jako chwast i kojarzona z nieprzyjemnymi doznaniami podczas bezpośredniego z nią kontaktu. Tępiona jest więc w ogródkach, na działkach jako nieestetyczne zielsko. Na szczęście coraz więcej ludzi docenia jej niezwykłe właściwości i potencjał leczniczy. Ta „królowa ziół” potrafi zdziałać cuda i uzdrowić nasz organizm.

Gatunków pokrzywy jest kilkadziesiąt i można ją spotkać wszędzie, na całym świecie, w lasach, w rowach, łąkach, przy potokach. Nie rośnie tylko na Syberii. Nie trudno więc zbierać ją z dala od dróg, szos i miejsc zanieczyszczonych.

Już średniowieczni medycy doceniali zdrowotne działanie pokrzywy i przyrządzali na jej bazie przeróżne preparaty dla osób wyczerpanych, osłabionych i schorowanych.

Niemniej jednak, ze względu na jej dostępność spożywali ją ludzie niezbyt majętni, których nie stać było na jarzyny i owoce.

Dziś do celów leczniczych pozyskuje się liście, kłącza oraz korzenie. Najbardziej wartościowa pokrzywa jest zbierana w kwietniu i w maju. W tym czasie posiada najwięcej witamin, kwasów i mikroelementów wzmacniających organizm.

W stanie surowym można wykorzystać ją jako dodatek do zup, kaszy, jajecznicy, omletu, sałatki, tarty, zamiast koperku do ziemniaków. Świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy można przechowywać w lodówce do 3 dni i dodawać np. do jogurtów czy soków lub zamrozić w woreczku do kostek lodu.

Sok możemy pić 1 raz dziennie po 1 łyżce przez 2 tygodnie. Potem należy zrobić przerwę min. tygodniową.

Pokrzywa w swoim składzie posiada niezwykłą mieszankę składników czynnych:

  • witamina C
  • kwas foliowy
  • witaminy B1, E, K
  • fosfor, mangan, krzem, żelazo, miedź
  • kwas mrówczany, krzemowy
  • chlorofil
  • acetylocholina
  • ryboflawin
  • kwas pantotenowy
  • tiamina
  • pirydoksyna
  • histamina

Działanie pokrzywy:

Pokrzywa zwyczajna jest jedną z najbardziej wszechstronnie działających na nasz organizm ziół. Badania naukowe dowiodły niesamowitych, bezcennych jej właściwości.

Działa:

  • przeciwzapalnie, przeciwbólowo
  • niszczy wirusy, grzyby,bakterie
  • wzmacniająco – szczególnie przy rekonwalescencji
  • krwiotwórczo – przy anemii wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • moczopędnie – likwiduje stany zapalne dróg moczowych, zapobiega kamicy nerkowej, dna moczanowa, zakażenie nerek
  • przeciwkrwotocznie (świeży sok) – tamuje krwotoki przy hemoroidach, menstruacyjne
  • odflegmia drogi oddechowe
  • leczy reumatyzm
  • wraz z moczem wydala toksyny, zbędne produkty przemiany materii
  • obniża poziom glukozy we krwi
  • ułatwia trawienie
  • hamuje biegunkę
  • przeciwnowotworowo
  • u kobiet karmiących działa mlekopędnie
  • odtruwa wątrobę i zapobiega kamicy woreczka żółciowego, zastojom żółci
  • wspiera działanie trzustki
  • przeciwdziała miażdżycy
  • reguluje pracę tarczycy
  • leczy zaburzenia czynności jajników, zapalenie przydatków, zaburzenia miesiączkowania
  • uelastycznia skórę, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i starzeniu się organizmu
  • poprawia kondycję włosów
  • leczy trądzik, owrzodzenia, łojotok, łupież

Sposoby stosowania:

Napar: 2 łyżki zmielonej, świeżej pokrzywy zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić na 20 min. Pić 2 razy dziennie po 1/2 szklanki. Przy osłabieniu i zawrotach głowy pić razem z nalewką z arniki (20 kropli 3 razy dziennie). Napar można stosować jako płukankę do włosów, do przemywania twarzy, ran.

Nalewka na porost włosów: Oczyszczone korzenie pokrzywy rozdrabniamy i zalewamy 60% alkoholem w stosunku 1:3. Odstawiamy na 3 tygodnie i przecedzamy. Stosujemy do nacierania skóry głowy po rozcieńczeniu (1 część nalewki i 3 części wody).

Nalewka stosowana przy reumatyzmie: Świeże liście pokrzywy zalewamy spirytusem w stosunku 1:3. Odstawiamy na 2 tygodnie i przecedzamy. Nalewką nacieramy schorzałe miejsca..

Mieszanka przy bolesnych, nieregularnych miesiączkach połączonych z upławami: wymieszać w równych ilościach: kłącze i ziele pokrzywy, ziele glistnika, korzeń arcydzięgla, ziele skrzypu, ziele piołunu, korzeń żywokostu, kwiat nagietka, liść kasztanowca, ziele wrotyczu, liść melisy, liść mięty i ziele rumianku. 2 łyżki mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na 30 min. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 200 ml.

Maść pokrzywowa: Do naczynia umieszczonego w gorącej kąpieli wodnej wkładamy: 2 łyżki maści linomag. Po rozpuszczeniu się maści dodajemy kolejno: 1 łyżkę glicerynowego ekstraktu pokrzywowego, 1 łyżkę nalewki pokrzywowej, 4 krople olejku lawendowego, 4 krople wit. A i 4 krople wit. E.. Całość dobrze mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. przekładamy do słoiczków z ciemnego szkła. Przechowywać w lodówce. Maść działa leczniczo na skórę, zapobiega zmarszczkom oraz odżywia. Zapobiega pierzchnięciu ust.

Ziołomiód pokrzywowy: świeżą zmieloną pokrzywę wymieszać z miodem (najlepiej wrzosowym) i 40% czystą wódką w stosunku 1:1:1. Dobrze wymieszać. odstawić na parę dni. Ziołomiód, reguluje przemianę materii, usuwa toksyny z organizmu, leczy choroby zakaźne, ukłąd moczowy, wzmacnia przy rekonwalescencji.

Przeciwwskazania:

  • Zażywanie lekarstw przeciwcukrzycowych
  • Przy schorzeniach nowotworowych i chorobach układu rozrodczego skonsultować się z lekarzem lub doświadczonym terapeutą.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
hac
hac
1 miesiąc temu

qrIR3F4f6cY