Pieprznik jadalny pospolicie zwany kurką, liszką lub kurzą nóżką.
Grzyb popularny występujący w naszych lasach raczej na suchym podłożu. Ma charakterystyczną żółtą lub lekko pomarańczową barwę. Jego trzon oraz kapelusz nie rozdzielają się ale stanowią jedną, zrośniętą część. Inny grzyb podobny do kurki to lisówka pomarańczowa, która z powodu przykrego, gorzkiego smaku jest niejadalna. Nie jest łatwo rozróżnić te grzyby, dlatego jeśli nie nie mamy pewności, czy dany grzyb to kurka czy lisówka, lepiej zrezygnujmy z jego zbioru.
Kurki cenione są za wyjątkowe, charakterystyczne, walory smakowe. Dodawane do potraw nadają im lekko korzennego, pikantnego posmaku. Dodatkowym ich walorem jest niskokaloryczność.
Od bardzo dawna wykorzystywane są również jako suplement diety ze względu na ich składniki czynne.
Są bogate w bardzo dobrze przyswajalne białko. Posiadają też dużo aminokwasów, minerałów, błonnika, witaminy B1 i beta-karotenu, a głównym ich składnikiem jest hitinmannoza. To właśnie dzięki niej nie spotkamy kurki zarobaczywionej. Hitinmannozy nie znoszą wszelkie pasożyty gdyż paraliżuje ona ich układ nerwowy. Dlatego też jest to jeden z najskuteczniejszych środków odrobaczywiających organizm.
Naturoterapeuci zalecają go także ze względu na to, że nie daje skutków ubocznych, nie obciąża wątroby, co powodują inne środki syntetyczne.
Kurkę warto również stosować w przypadku anemii gdyż zawiera dużo żelaza oraz makro i mikroelementów, witamin (A,E,C,PP, B) oraz minerałów (mangan, potas, sód, fosfor, chlor, siarka, miedź, cynk)
Pieprznik doceniany był również już w starożytności.
W medycynie ludowej stosowany był w przypadkach:
- schorzenia wątroby, WZW
- schorzenia i wad wzroku, zapaleniu spojówek
- schorzeń infekcyjnych ( traktowany był jako naturalny antybiotyk), działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
Również dziś stosowany jest często w przypadkach powyższych schorzeń.
Przepisy:
Nalewka z kurek dla dorosłych:
Świeże kurki oczyścić, dobrze opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Posiekać na mniejsze kawałki i zalać 50 % alkoholem. 100 dag kurek zalewamy 200 ml alkoholu. Odstawiamy na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Nie filtrujemy!!!. Najlepiej kuracje odrobaczywiającą rozpocząć podczas pełni księżyca. Przed snem pijemy 1łyżeczkę nalewki. Pijemy 7 dni. Po tygodniowej przerwie pijemy kolejne 7 dni. Dla podtrzymania efektu warto spożywać kurki w innej postaci.
Kurki dla dzieci:
Świeżo zebrane kurki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Suszymy w słonecznym lub w suszarce na owoce – najlepiej w temperaturze ok 35 st.C. Dobrze wysuszone mielimy na proszek np. w młynku i przesypujemy do szczelnie zamkniętego naczynia. Przechowujemy w suchym chłodnym miejscu. Dzieciom podajemy 1 łyżkę dziennie z dowolną potrawą. Wspaniale komponują się z jajecznicą. Warto je również dodać do risotto, sosów, mięsa, zmieszać z masłem i czosnkiem.
Kiszone kurki:
1 kg grzybów płuczemy, osuszamy i odcinamy trzonki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy i studzimy. Kurki wkładamy do szklanego słoja lub glinianego naczynia i przesypujemy 5 gramami soli zmieszanej ze szczyptą cukru. Dodajemy jeszcze kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Naczynie przykrywamy ściereczką a na wierzch kładziemy talerzyk zabezpieczający przed owadami. Nazynie trzymamy przez 7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawiamy w chłodne miejsce dobrze zakręcone naczynie.