Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Nawłoć pospolita (Solidago virgarurea)

Jesień zbliża się wielkimi krokami a z nią pora zbiorów nawłoci zwanej również polską mimozą. Nawłoć znana jest od średniowiecza a jej urok docenił też Julian Tuwim („Mimozami jesień się zaczyna” – „Wspomnienie”). Jest również zielem docenianym przez pszczoły ze względu na miododajność. Miód nawłociowy o charakterystycznym kwaskowatym smaku jest niezwykle cieniony i droższy niż pozostałe miody.

W całym kraju można spotkać bardzo charakterystyczne krzaczaste łodygi nawłoci zakończone żółtymi wiechciami o wysokości do 1 m. Naprawdę trudno jej nie rozpoznać albo pomylić z inną rośliną. Panoszy się wszędzie ozdabiając ugory, nieużytki, skraje lasów, pobocza dróg, łąki, brzegi rzek, rośnie też pośród skał. Nie ma chyba miejsca w Polsce, gdzie nie można by było jej spotkać. Z pozyskaniem tego zioła nie ma więc większego problemu, wystarczy wybrać się na spacer poza miasto, w ustronne miejsce, oddalone od szosy i pościnać całe łodygi razem z kwiatami. Nawłoć suszy się najlepiej wieszając wiechcie w przewiewnym i zacienionym miejscu. Dobrze wysuszona nawłoć zachowuje swój zielony kolor i aromat. Po wysuszeniu obrywamy listki i kwiaty. Najlepiej zioło przechowywać zapakowane w papierowe szare torby, w suchym miejscu.

Ziele nawłoci bogate jest w :

  • glikozydy i kwasy fenolowe
  • polisacharydy
  • garbniki
  • saponiny
  • olejki eteryczne
  • flawonoidy

Działanie

Ziele nawłoci oficjalnie jest uznane za surowiec zielarski stosowany w chorobach układu moczowego. Działa moczopędnie, odkażająco i przeciwzapalnie na drogi moczowe. Bardzo pomocna jest też przy wszelkich schorzeniach nerek a zwłaszcza przy kamicy nerkowej.

Ale to nie wszystkie właściwości lecznicze nawłoci.

Wskazaniami do jej zastosowania są:

  • choroby autoimmunologiczne (łuszczyca, toczeń, RZS)
  • cukrzyca
  • nadciśnienie
  • schorzenia przewodu pokarmowego
  • owrzodzenia jamy ustnej
  • trudno gojące się rany, stłuczenia
  • egzemy
  • bóle mięśni i stawów

Sposoby użycia

Napar: 1 szklankę ziela zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 20 min. Przecedzić. Pić 2 szklanki dziennie. Napar warto też stosować do przemywania skóry zmienionej chorobowo.

Wyciąg alkoholowy czyszczący krew: świeże ziele nawłoci zalać 40% alkoholem w stosunku 1:3 i odstawić na 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Pić 3 razy dziennie po 5 ml.

Wyciąg na winie wg Dr H. Różańskiego – wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwnadciśnieniowo i przeciwmiażdżycowo, poprawia trawienie i krążenie wieńcowe: 100 g. świeżego lub suchego ziela zalać 450 ml ciepłego wytrawnego czerwonego wina, dodać 50 ml 40% wódki i odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić. Pić po 30-50 ml raz dziennie.

Olej nawłociowy: świeże ziele zalać ciepłym olejem ryżowym lub oliwą z oliwek tak aby przykryć surowiec. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Przefiltrować i trzymać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła. Preparat bardzo dobry w przypadku oparzeń, stłuczeń, egzemy i jako balsam do ciała.

Syrop nawłociowy na kaszel, zapalenie gardła, nieżyt dróg oddechowych: kwiaty nawłoci (najlepiej jeszcze na początku kwitnienia) zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawić po przykryciem najlepiej na całą noc do zaparzenia. Na drugi dzień odcedzić napar, dodać sok z cytryny ( na każdy litr naparu sok z 1/2 cytryny) i cukier (na każdy litr naparu 1/2 kg cukru). Ogrzewać aż cukier się dobrze rozpuści. Gorący syrop wlać do słoiczków , szczelnie zamknąć i trzymać owinięty w koc do ostudzenia.

Nawłoć wykazuje synergizm z pokrzywą, dziurawcem, krwawnikiem

Przeciwwskazania: kobiety w ciąży i karmiące piersią – po konsultacji z lekarzem, dzieci do lat 12 r.ż, przewlekła niewydolność nerek.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments