Jak wygląda kasztanowiec zwyczajny, popularnie zwany kasztanem, chyba każdy wie. Niejednokrotnie podziwiać go można w parkach, zdobiącego aleje. Można go również spotkać dziko rosnącego na obrzeżach lasu. Wielu z nas pamięta jak zbierało się owoce kasztanów, niosło do przedszkola i robiło się z nich przeróżne ludziki i zwierzątka. Innym kojarzy się oczywiście z takim przeżyciem jak matura. Nie jest on jednak naszym rodzimym drzewem. Został sprowadzony do Europy z Bałkanów przez Turków i głównie służy jako drzewo ozdobne zapewniające dużo cienia.
Warto jednak spojrzeć na to okazałe drzewo pod innym kątem.
Łacińska nazwa kasztanowca oznacza końskie drzewo i należy do rodziny mydleńcowatych.
Działanie
Drewno kasztanowca nie jest wartościowe, natomiast liście, kora, owoce i kwiaty to prawdziwy rarytas dla fitoterapeutów i farmaceutów.
Kwiaty należy zbierać na początku kwitnienia, korę, wiosną lub jesienią z młodych gałązek, liście w maju i czerwcu, a owoce najbardziej wartościowe są niedojrzałe w lipcu.
Niezwykle cennymi składnikami kasztanowca są przede wszystkim:
- saponiny
- kumaryny
- flawonoidy
- żywica bogata w terpeny
- witamina K
- garbniki
- alantoina
Zbawienne działanie kasztanowca na nasze zdrowie zostało naukowo udowodnione i wiele farmaceutyków i kosmetyków wykonywana jest właśnie w oparciu o jego składniki.
Najbardziej popularne są preparaty przeznaczone do leczenia układu krwionośnego. Wykorzystywana w tym celu jest głównie eskulina zawarta w korze kasztanowca, działająca uszczelniająco na naczynia krwionośne, oraz escyna, która ma głównie zastosowanie w leczeniu żylaków, zapaleniu żył i hemoroidów. Wyciągi z kasztanowca działają ściągająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo, przeciwbiegunkowo, pobudzają wydzielanie żółci oraz soków trawiennych.
Preparaty z kasztanowca są więc bardzo pomocne przy:
- stanach zapalnych żył i chorobach układu krwionośnego
- artretyzmie
- stanach zapalnych stawów
- stanach zapalnych układu pokarmowego
- wszelkich kontuzjach
- krwiakach, wybroczynach
- działają również dobroczynnie przy zapaleniu spojówek, siatkówki i naczyniówki oka
Sposoby użycia
Okłady – do stosowania zewnętrznego przy schorzeniach skórnych, ocznych, przy chorobach stawów: 1 łyżkę zmielonej kory zalać szklanką wody i gotować ok 5 minut. Odstawić na 30 min. pod przykryciem po czym przecedzić. Uzupełnić przegotowaną wodą do początkowej ilości. Odwarem okładać chore miejsca przez 40 min. co 6 godzin.
Intrakt z kwiatostanu – w celu uszczelnienia naczyń krwionośnych, regulacji przemiany materii, oczyszczenia organizmu i zlikwidowania stanu zapalnego, poprawienia krążenia mózgowego, obwodowego i wieńcowego: 100 g kwiatów kasztanowca zalewamy 500 g gorącego wina ( najlepiej własnej roboty bez zbędnych dodatków). Odstawiamy na 14 dni po czym filtrujemy. Intrakt można pić 2 razy dziennie po 15 ml.
Napar z kwiatów – w celu poprawienia krążenia: 1 łyżkę kwiatów zalać szklanką wrzątku i odstawić na 20 min. Pić 2 razy dziennie po 200 ml.
Macerat z liści kasztanowca: 2 łyżki świeżych lub suchych liści zalać 1 szklanką przegotowanej, letniej wody i odstawić na 6 godzin w ciemnie miejsce pod przykryciem, po czym przecedzić Pić 4 razy dziennie po 100 ml. w przypadku chorób układu krwionośnego, pokarmowego (działa żółciopędnie, przeciwkrwotocznie i przeciwzapalnie).
Wyciąg glicerynowy wg. dr. Różańskiego: Na każde 2 łyżki świeżych, zmielonych liści dodać 60 g gliceryny, 1 łyżkę wina białego lub czerwonego i 1 łyżkę świeżego ziela tasznika, tobołka lub krwiściągu. Odstawić na 14 dni, po czym przefiltrować. Pić 1-2 razy dziennie po 1 łyżce w przypadku ostrych zaburzeń trawiennych, bólach brzucha, zaparciach, guzkach krwawniczych.
Miód kasztanowy: Do każdej łyżki sproszkowanych liści kasztanowca dodać 1 łyżkę sproszkowanych liści pokrzywy, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę gliceryny. Wszystko dobrze wymieszać. odstawić na 10 dni. Zażywać 1-2 razy dziennie po łyżce przy osłabieniu organizmu, małej krzepliwości krwi, osłabionych naczyniach krwionośnych.