Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

Jarząb pospolity czyli pospolita jarzębina to krzew lub drzewo dorastające do wysokości 1,5 – 2 m.

Najczęściej używanym surowcem są owoce zawierające glikozydy flawonoidowe, trójterpeny, karotenoidy, witaminę C, cukry, garbniki, pektyny, kwas chinowy, cynamonowy i kawowy.

Ważnym składnikiem jarząbu jest aukuparyna. Jest to substancja onkostatyczna – powstrzymuje rozwój m.in. raka okrężnicy, czerniaka, płuc.

Owoce jarzębiny są bogatym źródłem bioflawonoidów, które uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. Zawarte w owocach pestki zawierają witaminę B17, która działa przeciwbólowo i wzmacnia układ odpornościowy. W medycynie chińskiej stosuje się ją jako środek przeciwkaszlowy i przciewnowotworowy.

Warto ją spożywac w celu uzupełnienia niedoboru mikroelementów i witamin.

Owoce zbieramy od sierpnia do października. Świeże zawierają trujący kwas parasorbinowy. Należy więc je albo przemrozić albo zagotować.

Niezwykle cenne w fitoterapii są pączki jarzębiny. Zbieramy je od kwietnia do maja. Wykazują działanie onkostatyczne, napotne, przeciwgorączkowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne. Preparaty z pączków warto stosować w celu regulacji wypróżnień, w chorobach z gorączką, cukrzycy, chorobach reumatycznych oraz schorzeniach płuc i oskrzeli a zewnętrznie w przypadku trądziku rózowatego, przebarwień, przy rozszerzonych porach, workach i cieniach pod oczami.

Stosowanie

Z pączków możemy wykonać ocet, napar, tonik i np. wyciąg na winie.

Ocet: 100 g świeżych pączków jarzębiny zalać 1 l octu jabłkowego i pozostawić na 1 miesiąc. Przefiltrować. Ocet jest do użytku wewnętrznego (przy niestrawności 10 ml 2 razy dziennie) i zewnętrznego – dobrze sprawdza się w przypadku ran, oparzeń, ugryzień przez owady, pająki.

Napar do picia: 1 lyżkę rozdrobnionych pączków zalwamy szklanką wrzątku lub mleka. Odstawiamy pod przykryciem na 40 min.

Napar ma zastosowanie przy chorobach z gorączką (warto dodać do niego sok z malin i miód), zewnętrznie można używać do okładów na oczy, przy trądziku i do przemywania skóry przy odczynach zapalnych.

Odwar z owoców: 1-2 łyżki rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzacej wody lub mleka i gotować przez 5 minut po czym odstawić na 30 min. Przecedzić. Pić 1-4 szklanek dziennie podczas choroby. Można dosłodzić miodem. Odwar taki można również wlać do kąpieli. Bardzo poprawia kondycję skóry.

Owoce jarzębiny można też z powodzeniem wykorzystać do robienia wina. Powinny jednak być wcześniej przemrożone. Następnie należy je sparzyć i zagotować aby pozbyć się kwasu sorbowego hamującego fermentację.

Maseczka: Owoce jarzębiny dobrze rozgniatamy na miazgę, dodajemy 1 łyżkę miodu i oliwy. Maseczkę nakładamy na twarz i dekold na 15 min. Zmywamy najpierw letnią a potem zimną wodą.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments