Cytryniec chiński (Schizandra chinensis)

Cytryniec chiński jest pnączem. Rośnie w Chinach oraz Japonii i stosowany jest w przemyśle spożywczym oraz jako dodatek do suplementów diety i kosmetyków. Już ponad 200 lat p.n e. cytryniec został zapisany w chińskiej farmakopei jako roślina o działaniu terapeutycznym.

W Polsce można go z powodzeniem uprawiać, jest odporny na niskie temperatury i kaprysy pogody.

Surowcami terapeutycznymi są owoce (błyszczące jagody o czerwonej barwie), liście, wierzchołki pędów i kora.

Nazwa chińska cytryńca oznacza owoc pięciu smaków, gdyż skórka i i miąższ owoców są słodkie i kwaśne a nasiona gorzkie i słone.

Składniki aktywne cytryńca chińskiego to:

  • olejki eteryczne (aldehydy, ketony)
  • kwasy: jabłkowy, cytrynowy, winowy, bursztynowy
  • pektyny
  • lignany (schizandrole A i B, schizandryny A i B, schizanteryny A, B, C, D, E)
  • Witaminy C i E
  • cukry
  • garbniki

Działanie

Cytryniec chiński najbardziej zasłynął jako środek adaptogenny, zwiększający odporność na stres, zwiększający możliwości przystosowania się do nowego środowiska, poprawiający nasz nastrój i samopoczucie. Poprawia metabolizm mózgowia, nasila procesy poznawcze, poprawia pamięć i hamuje procesy zanikowe w układzie nerwowym.

Wskazaniami do stosowania cytryńca chińskiego są:

  • depresja – pobudza do aktywności życiowej
  • miażdżyca
  • choroba Alzheimera
  • stwardnienie rozsiane
  • autyzm
  • borelioza
  • nowotwory
  • niedokrwistość
  • brak apetytu i problemy z trawieniem
  • stany zapalne wątroby wywołane toksynami

Warto go stosować po przebytych chorobach wyniszczających.

Preparaty z cytryńca chińskiego połączone z hibiskusem, dziką różą, głogiem, bzem czarnym dostarczają łatwo przyswajalne karoteny, witaminę A, żelazo, fosfor, magnez, wapń i krzem.

Sposoby użycia

Owoce można używać do gotowania kwaśnych potraw i napojów lub do kisielu. Sproszkowane, suche owoce można spożywać w ilości 10 g, 2-3 razy dziennie dokładając je do koktajli, napojów albo łącząc z potrawami.

Z owoców można też wytłoczyć sok i zamrozić w woreczku do lodu. Po rozmrożeniu pić 30 – 50 ml 2 razy dziennie.

Konfitura z owoców: Świeże owoce zasypujemy cukrem w stosunku 1:1. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Doprowadzamy do wrzenia i gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoiczków, które przewracamy dnem do góry lub pasteryzujemy.

Herbatka z liści i gałązek cytryńca: 2 łyżki surowca zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 30 min pod przykryciem lub stawiamy czajniczek na podgrzewaczu dla utrzymania temperatury.

Herbatka ma złocisty kolor i miły, orzeźwiający smak.

Przepis na nalewkę: 100g rozdrobnionych owoców zalać 500 ml czerwonego, wytrawnego wina i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 3 tygodnie, po czym przefiltrować nalewkę. Pić 1 kieliszek dziennie przez 2 tygodnie. Kurację można powtarzać co 3 miesiące.

Przepis na nalewkę – bardziej słodką, deserową: 2 szklanki owoców zalewamy 1/2 l spirytusu 96% oraz 1/2 l wódki 40%. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 2 tygodnie. Alkohol filtrujemy dobrze wyciskając owoce, dodajemy 1/2 l miodu i lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby miód z alkoholem dobrze połączył się. Całość odstawiamy na tydzień i ponownie filtrujemy aby usunąć zbędny osad. Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce – będzie dojrzewała ok. 6 miesięcy.

Efekty po spożywaniu preparatów widoczne są po ok 2 tygodniach.

Przeciwwskazania: Nie odnotowano skutków ubocznych przy stosowaniu cytryńca chińskiego. Jednak nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, osoby mające problemy ze snem, gdyż działa pobudzająco oraz osoby z wysokim ciśnieniem krwi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments