Chmiel – szyszki (Strobilus Lupuli)

Szyszki chmielu to bardzo popularny surowiec zielarski dostępny ze stanowisk naturalnych w naszym kraju. Zbierane są najczęściej w połowie sierpnia. Są to żeńskie kwiaty, których łuski pokryte są gruczołami olejkowymi wytwarzającymi lupulinę, która jest żywicą. To właśnie dzięki niej piwo posiada charakterystyczny smak i zapach. Ten najbardziej cenny i wartościowy, dziko rosnący można znaleźć w zaroślach i lasach o wilgotnym podłożu.

W fitoterapii wykorzystywane jest całe spektrum substancji aktywnych.

Są to:

  • kwasy goryczowe
  • terpeny
  • humulony
  • olejki eteryczne
  • flawonoidy
  • katechiny
  • fitoestrogeny

Właściwości szyszek chmielu

Szyszki chmielu są skutecznym surowcem leczniczym.

Głównie kojarzone są jako antyoksydant. Działanie ich jest jednak dużo szersze.

Są wykorzystywane jako środek leczniczy w przypadku:

  • nerwic wegetatywnych
  • depresji
  • bezsenności
  • nadciśnienia
  • zaburzeń trawiennych
  • przy problemach wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i żółci
  • przy zgadze i wzdęciach
  • menopauzy

Szyszki chmielu mają tez zastosowanie przy wyrobie produktów kosmetycznych. doskonale pielęgnują skórę twarzy, wygładzają i napinają cerę redukując zmarszczki, leczą trądzik likwidując stan zapalny.

Sposoby stosowania:

Herbatka na dobre trawienie: 1-2 łyżki szyszek chmielu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 min. Przecedzamy. Pijemy przed posiłkami.

Herbatka nasenna: 1 łyżkę mieszanki ( szyszka chmielu, kozłek lekarski, melisa w równych proporcjach) zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 min, Przecedzamy. Pijemy pół godziny przed spaniem.

Nalewka na uspokojenie: Szyszki chmielu zalać 40% alkoholem w stosunku 1:3. Odstawić w ciemne miejsce na ok 10 dni codziennie wstrząsając słoikiem. Pić 3 razy dziennie po 5 ml rozpuszczonych w 100 ml wody.

Oliwka chmielowo-konopna: Świeżo zebrane szyszki chmielu umieścić w słoiku i dobrze skropić spirytusem. odstawić na pół godziny w ciemne miejsce. Wszystko zalać olejem konopnym zmieszanym z oliwą z oliwek (w równych proporcjach) tak aby surowiec został dobrze pokryty. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować do ciemnych buteleczek. Stosować do smarowania twarzy, najlepiej na noc. Oliwkę tą możemy również stosować jako dodatek do kremów i jako okład przy stanach zapalnych.

Płukanka do włosów: Garść szyszek chmielu zalewamy litrem wody i gotujemy ok 15 min na wolnym ogniu. Stosujemy do spłukiwania włosów po ich umyciu.

Przeciwwskazania: Ciąża i karmienie piersią, nadwrażliwość na składniki czynne, zażywanie leków psychotropowych i antydepresyjnych.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments