Ziele damiana było już stosowane w Starożytności przez Majów i Azteków. Ten krzew dorastający do 2 m wysokości pochodzi z Ameryki Środkowej i Północnej. W Polsce można go uprawiać w czasie letnim w ogrodzie, na werandzie lub balkonie. Później trzeba go zabrać np. do szklarni.
Surowcem leczniczym jest jego liść. Majowie spożywali je w formie naparów i proszku, ale również palili przy problemach z układem oddechowym. Rdzenna ludność Ameryki Południowej dziś stosuje je jako macerat na bazie tequili. Działa on psychoaktywnie i wywołuje stan euforii.
Obecnie ziele damiana stosowane jest jako popularny adaptogen. Liście jego są bardzo aromatyczne przypominają zapach fig a wyciągi z nich często stanowią dodatek do kosmetyków.
Składnikami czynnymi są:
- olejki eteryczne
- flawonoidy
- garbniki
- gorycze
- glikozydy fenolowe
- fitosterole
Działanie
- przeciwdepresyjne i przeciwlękowe
- wzmacniające
- odtruwające
- rozgrzewające
- przeciwwrzodowe
- zmniejszające napięcie nerwowe i poprawiające nastrój
- zwiększające witalność i popęd płciowy
Poza tym działa przeciwbakteryjnie, poprawia homeostazę organizmu, moczopędnie, pobudza miesiączkowanie. Działa oczyszczająco oraz reguluje poziom glukozy we krwi.
Wskazaniami do stosowania ziela damiana są:
- stany zapalne i zakażenia układu moczowego
- problemy z prostatą (stan zapalny, infekcja, przerost)
- intensywna praca fizyczna
- stan wyczerpania nerwowego
- depresja
- zaburzenia pamięci
- trudności w uczeniu się
- trudności przystosowawcze
- nieśmiałość
Liść damiana wykazuje synergię z ginkgo biloba, żeń-szeniem.
Dr H. Różański podczas terapii przy przeroście gruczołu krokowego poleca ziele damiana łączyć ze znamionami kukurydzy, z korą śliwy afrykańskiej, kłączem pokrzywy, z zielem wierzbownicy lub z zielem niecierpka.
Przeciwwskazania
- Ciąża i karmienie piersią
- Choroby psychiczne
- Choroba Alzheimera
- Choroba Parkinsona
- Zażywanie leków zawierających progesteron
- Nie należy spożywać przed snem
- Dzieci poniżej lat 8
Sposoby użycia
Herbatka – napar: 1 -2 łyżki ziela zalać szklanką wody i odstawić pod przykryciem na 15 min. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance.
Nalewka: 1 część świeżych liści zalać 5 częściami 40% alkoholu i odstawić na 10 dni po czym przefiltrować. Pić 2 razy dziennie po 10 ml przez miesiąc.
Image credits: Diego7864, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons